Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Vysočina má 98 nakažených, jedno úmrtí, zatím žádné uzdravení. Po karanténě se otevřou Kynice

Kraj Vysočina má k dnešnímu dni 98 potvrzených nákaz onemocněním Covid-19. Jak řekla ředitelka protiepidemického odboru krajské hygieny Alena Dvořáková, nově se nakazil muž z Havlíčkobrodska, kde je nejvíc nemocných v kraji. Opakující se testy zatím nepotvrdily, že by se v kraji někdo vyléčil.

Podle Dvořákové se kontrolně testovala nákaza u osoby ze Žďárska, zůstává na koronavirus pozitivní. Dnes nebo zítra budou znovu odebírány vzorky i u lidí v Kynicích na Havlíčkobrodsku, které jsou od 16. března uzavřené. V obci bylo osm potvrzených případů. „Dál je musíme považovat za nemocné, když ještě nejsou otestovaní," řekla Alena Dvořáková. V karanténě s nemocnými musí zůstat i lidé z jejich domácnosti. Pro ostatní karanténa ve středu skončí.

Lidé v Kynicích po skončení karantény budou moci znovu opustit obec, nastoupit do zaměstnání. Podle hygieniků bude nutné vydezinfikovat povrchy veřejných budov, což je v případě Kynic s asi 90 obyvateli hlavně obecní úřad. S opatrností bude také nutné svážet odpad, zejména z domácností s nakaženým. Každá domácnost dostane podle informací na webu obce jednorázové rukavice a pevné pytle na odpad. Odpad bude odvezený ve středu.

Na Havlíčkobrodsku je nyní 55 nemocných. Nejvíc v domově důchodců v obci Břevnice, kde se nakazilo 29 lidí, klientů i personálu. Jedna z klientek v neděli zemřela.

Kraj v souvislosti se situací ve zmíněném domově důchodců v neděli 29. března požádal armádu o pomoc. K tomu ale zřejmě nedojde, z kapacitních důvodů.

Armáda kraji v domově důchodců Břevnice nepomůže. Nemá na to kapacitu

Armáda podle její mluvčí Magdaleny Dvořákové nepomůže kraji se zvládáním situace v domově důchodců Břevnice zasaženém koronavirem. Požadavku podle ní nemůže armáda vyhovět z kapacitních důvodů. Podotkla také, že ministr zdravotnictví Adam Vojtěch...

Ohodnoť článek

Zdroj ČTK

Štítky koronavirus, statistika, Vysočina, Covid-19, Kynice, Břevnice, Kraj Vysočina, karanténa, Alena Dvořáková, okres Havlíčkův Brod, Krajská hygienická stanice, okres Žďár nad Sázavou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vysočina má 98 nakažených, jedno úmrtí, zatím žádné uzdravení. Po karanténě se otevřou Kynice | Koronavirus | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.