Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Armáda kraji v domově důchodců Břevnice nepomůže. Nemá na to kapacitu

Armáda podle její mluvčí Magdaleny Dvořákové nepomůže kraji se zvládáním situace v domově důchodců Břevnice zasaženém koronavirem. Požadavku podle ní nemůže armáda vyhovět z kapacitních důvodů. Podotkla také, že ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) kraji nabídl místo v lázních Toušeň. Hejtman Vysočiny Jiří Běhounek (za ČSSD) kolem 18:00 řekl, že odpověď od armády zatím nemá. Uvedl, že přemístění klientů do lázní Toušeň se podle experta ukazuje jako nereálné.

Že by stav obyvatel domova v Břevnici přemístění neumožnil, podle hejtmana zjistil expert z pražské Nemocnice Na Bulovce, pod niž lázně patří. Podle Běhounka z vývoje situace vyplývá to, že kraj bude muset zajistit péči o klienty v té budově, která je v karanténě. „Teď hledáme řešení," řekl Jiří Běhounek.

Přemístění nakažených klientů z domova Břevnice do lázní Toušeň oznámil odpoledne ministr Vojtěch v pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR Dagmar Žitníková nicméně zpochybnila, že je Toušeň vhodným místem pro péči o seniory a o nemocné. „Toušeň je zařízení hotelového typu. Jsou tam hotelové postele a koberce," podotkla Dagmar Žitníková.

Břevnické zařízení se zvláštním režimem se stará o lidi s demencemi. Hygienici tam nařídili karanténu do odvolání, nejméně však na 14 dní. Nákaza se podle jejich údajů potvrdila u 20 z 22 klientů domova a u devíti jeho pracovníků. V sobotu byly dvě klientky převezené do nemocnice. Jedna seniorka, která měla i jiná vážná chronická onemocnění, dnes v nemocnici zemřela.

Vysočina má první úmrtí v souvislosti s koronavirem. Zemřela nakažená seniorka

Jedna z klientek domova důchodců v Břevnici u Havlíčkova Brodu (ročník 1943) nakažená koronavirem dnes zemřela. Měla jiná vážná chronická onemocnění, řekla dnes mluvčí havlíčkobrodské nemocnice Petra Černo. Nákaza se v břevnickém domově podle...

Obyvatelé, kteří zůstali v domově, byli podle ředitelky Hany Hlaváčkové dopoledne v celkem dobrém zdravotním stavu.

Domov v Břevnici je součástí havlíčkobrodského domova pro seniory, který je spravovaný krajem. Budova domova stojí u vsi se 150 obyvateli. „Je to oddělený areál, do kterého občané Břevnice nechodí," řekl starosta Ivo Chadim.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky koronavirus, sociální, senioři, armáda, Břevnice, domov pro seniory, Lázně Toušeň, lázně, domov, Jiří Běhounek, Adam Vojtěch, Magdalena Dvořáková, ČSSD, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Armáda kraji v domově důchodců Břevnice nepomůže. Nemá na to kapacitu | Koronavirus | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.