Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Pondělí 7. října 2024  |  Svátek má Justýna
Bez reklam

Nejvíc nařízených izolací je na Jihlavsku. Kraj má celkem 1120 karanténních neschopenek

Řada lidí, která v posledních dnech přicestovala ze zahraničí, musí v souvislosti s koronavirem povinně do dvoutýdenní domácí karantény. Stejný případ nastává i tehdy, pokud se někdo setkal s „rizikovým“ nebo již prokazatelně nakaženým člověkem. K 18. březnu bylo v Kraji Vysočina vystaveno celkem 1120 e-neschopenek, tedy lidí v povinné domácí karanténě.

Nejvíce lidí s lékařem vystavenou neschopenkou kvůli potenciální nákaze koronavirem hlásí Jihlavsko (280), pak následuje Havlíčkobrodsko (272), Žďársko (235), Pelhřimovsko (172) a nejméně lidí v povinné domácí izolaci je na Třebíčsku (161). Údaje za každý předcházející den zveřejňuje na svém webu Česká správa sociálního zabezpečení.

Aktuálně 694 potvrzených případů 

K dnešnímu dni má Vysočina od hygieniků potvrzených 9 lidí s pozitivním testem na koronavirus. Už dva dny se však čeká na výsledky testování z obce Kynice na Havlíčkobrodsku, zde test podstoupilo celkem 41 lidí. Zatím všichni prokazatelně nakažení, kterých je v obci šest, se 7. března účastnili oslavy MDŽ. Na akci byl i nakažený muž z Prahy.

Obyvatelé Kynic čekají na výsledky testů na koronavirus. Bylo odebráno 41 vzorků

Obec Kynice na Havlíčkobrodsku je od pondělí 16. března v úplné karanténě. Na oslavě MDŽ se tam v sobotu 7. března nemocí COVID-19 nakazilo několik lidí. V úterý 17. března bylo testováno 41 místních, na výsledky se však stále čeká, řekla dnes před...

V rámci celé země máme ke středečnímu večeru 694 potvrzených případů. 63 lidí je hospitalizovaných, ve vážném stavu jich je pět. 

Jak se chovat v nařízené domácí karanténě?   
Člověk musí zůstat doma, nesmí na nákup ani k lékaři, nesmí přijímat žádné návštěvy, musí dodržovat hygienické zásady.
V případě zdravotních problémů se volá na příslušnou hygienickou stanici nebo na linku 112 s tím, že je nutné uvést, pokud je dotyčný v nařízené karanténě.

Člověk může pracovat formou „homeoffice“, pokud je to možné. V opačném případě může člověk využít pracovní neschopnosti.

Na dodržování karantény dohlíží hygienická stanice ve spolupráci s policií. Za porušení nařízené karantény hrozí pokuta až tři miliony korun, přičemž její porušení může být postihováno i zpětně.

Písemně nařízení o izolaci vydává Orgán ochrany veřejného zdraví, což je hygienická stanice. E-neschopenku pak vystavuje praktický lékař.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky koronavirus, izolace, karanténa, hygiena, opatření, okres Jihlava, COVID-19, Kraj Vysočina, Krajská hygienická stanice, okres Havlíčkův Brod, Česká správa sociálního zabezpečení, okres Žďár nad Sázavou, okres Pelhřimov, okres Třebíč

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nejvíc nařízených izolací je na Jihlavsku. Kraj má celkem 1120 karanténních neschopenek | Koronavirus | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.