Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Obyvatelé Kynic čekají na výsledky testů na koronavirus. Bylo odebráno 41 vzorků

Obec Kynice na Havlíčkobrodsku je od pondělí 16. března v úplné karanténě. Na oslavě MDŽ se tam v sobotu 7. března nemocí COVID-19 nakazilo několik lidí. V úterý 17. března bylo testováno 41 místních, na výsledky se však stále čeká, řekla dnes před 15. hodinou starostka obce s asi 90 obyvateli Jaroslava Smetanová

V obci je třeba přerušený svoz odpadu, nedoručuje se pošta, přesto radnice může doručení zásilek přes předávací místo zajistit. Podle starostky dobře funguje spolupráce s radnici ve Světlé nad Sázavou, která je obcí s rozšířenou působností.

Lidé v obci dostali jednorázové roušky, prozatím ale používají spíš ty podomácku šité. „Jednorázové, které poskytl kraj, si lidé nechávají až bude větší nouze,“ sdělila starostka Jaroslava Smetanová.

Obec bez občanské vybavenosti je závislá na dodávkách z okolí. Podle starostky dobře funguje příbuzenská nebo sousedská výpomoc. Kdo se nemá na koho obrátit, tomu nákupy obstarává obec, rodina starostky či místostarosty. Nákupy se předávají na stanovišti na kraji obce. Ten, kdo pro ně na předávací místo chodí, je vybavený respirátorem a rukavicemi.

Lidé jsou ukáznění a fungují perfektně, říká starostka 

Být malou obcí má podle starostky v situaci karantény i výhody. „Jsme sice odkázaní na pomoc zvenčí, ale zase jsme nemuseli řešit takové záležitosti, jako je uzavírání různých služeb, třeba domova důchodců, škol či školek," řekla starostka. Vypjatá situace podle ní prověřila vztahy v obci. „Fungují perfektně, lidé jsou ukáznění, myslím si, že to zvládají mnohem lépe než lidé venku," řekla starostka.

Na Vysočině je pacientů s nemocí COVID-19 prozatím devět, šest z nich se nakazilo v Kynicích. Poslední pozitivní test byl hygieniky potvrzený v úterý 17. března.

V Kraji Vysočina přibyl další nakažený koronavirem. Jde o muže ze Žďárska. Podle serveru idnes.cz se nakazil během lyžování v Rakousku.

Ohodnoť článek

Foto Jan Luxík

Štítky koronavirus, Kynice, karanténa, test, COVID-19, okres Havlíčkův Brod, Světlá nad Sázavou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obyvatelé Kynic čekají na výsledky testů na koronavirus. Bylo odebráno 41 vzorků | Koronavirus | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.