Počasí dnes22 °C, zítra21 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

V kraji zesílila epidemie akutních respiračních onemocnění. Prázdniny by mohly pomoci, míní ředitelka z hygieny

Na Vysočině zesílila epidemie akutních respiračních onemocnění. Na 100 tsíc obyvatel připadá 1999 nemocných, před týdnem jich bylo 1904. Nejvíc nemocných je v okrese Žďár nad Sázavou. Chřipku zatím laboratoře nepotvrdily, řekla Hana Pavlasová, ředitelka protiepidemického odboru krajské hygienické stanice.

Vyšší nemocnost je mezi dětmi, zejména ve věku do pěti let, výrazně se šíří RS viry způsobující infekci dýchacích cest. Nemocnice v Novém Městě na Moravě na Žďársku má podle mluvčí Tamary Peckové Homolové plně obsazené dětské oddělení s 28 lůžky, nejčastěji kvůli pokročilému zánětu průdušek. „Jsou to většinou RS viry, denně mají (na oddělení) dvě až pět dětí na kyslíku a minulý týden dokonce jedno dítě na kojeneckém oddělení, což jsou děti do jednoho roku, bylo na high flow oxygenerátoru (přístroje pro vysokoprůtokovou kyslíkovou terapii)," uvedla mluvčí Tamara Pecková Homolová.

Epidemii by podle Pavlasové mohly zpomalit prázdniny, které budou mít děti většinou od 27. října do konce měsíce. V některých školách už začaly podzimní prázdniny včera. Ředitelské volno na 25. a 26. října vyhlásily například základní školy v Jihlavě nebo v Kamenici nad Lipou na Pelhřimovsku, kde se v minulých dnech rozšířil covid-19. „Prázdniny mohou šíření nemoci zpomalit, když byly dříve velké počty chřipek, doporučovali jsme, aby bylo přerušení pět až sedm dnů. Myslím si, že to bude mít efekt," řekl Hana Pavlasová.

V pondělí a v úterý doma. ZŠ v Jihlavě budou mít kvůli covidu delší prázdniny

Jihlavský odbor školství doporučil ředitelům městem zřizovaných škol prodloužit příští týden podzimní prázdniny o dva dny. V Jihlavě se totiž zhoršuje epidemiologická situace ve školách a delší prázdniny by mohly přispět ke zpomalení šíření nemoci.

Na Žďársku je nemocných 2430 lidí na 100 tisíc obyvatel, nejmenší nemocnost je na Jihlavsku, kde je při stejném přepočtu 1628 nemocných.

Některé krajské nemocnice v kraji už vyhlásily zákaz návštěv, platí v Jihlavě a Pelhřimově. Návštěvy jsou zakázené také v soukromé nemocnici Mostiště nebo v domovech seniorů v Pelhřimově a Velké Bíteši.

Jihlavská nemocnice se od pondělí uzavře pro návštěvy. Kdo bude mít výjimku?

Nemocnice Jihlava zakáže od pondělí návštěvy. Důvodem je epidemická situace spojená s šířením koronaviru i jiných respiračních onemocnění, řekla mluvčí nemocnice Monika Zachrlová. Další krajské nemocnice se zatím omezovat návštěvy nechystají.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Andrea Piacquadio

Štítky zdraví, chřipka, Vysočina, nemoc, Kraj Vysočina, Krajská hygienická stanice, Žďár nad Sázavou, okres Žďár nad Sázavou, Nové Město na Moravě, Jihlava, Pelhřimov, epidemie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V kraji zesílila epidemie akutních respiračních onemocnění. Prázdniny by mohly pomoci, míní ředitelka z hygieny | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.