Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Sedmatřicetiletá žena z Vysočiny přišla kvůli fotkám na Facebooku o svůj invalidní důchod

Netradiční případ se nyní odehrál na Vysočině, má nepříjemnou dohru pro sedmatřicetiletou ženu. Ta se již 14 let léčí s nemocnou páteří. Kvůli onemocnění bere invalidní důchod. A o ten kvůli sdílení fotek na Facebooku přišla.

Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) ze zveřejněných fotek usoudila, že žena problémy s hybností zveličuje. Podle experta na zdravotní právo Ondřeje Dostála je použití snímků k posouzení zdraví diskutabilní. Případ popsal dnešní deník MfDnes.

Uvedené sedmatřicetileté ženě se bortí páteř a meziobratlové ploténky jí přiškrcují nervy. Nyní je na rodičovské dovolené.

Původně měla žena pracovní schopnost sníženou o 35 procent, později jen o 30. Proti rozhodnutí ČSSZ se žena odvolala, ale podle posudkového lékaře je její pracovní schopnost snížená jen o 20 procent. Dokládal to snímky z Facebooku z otužování, plesu či poutě do Lurd. Podle ČSSZ je to oprávněný postup, když chce lékař objektivně zjistit, jak postižení člověka omezuje.

Lékař měl ženu sám vyšetřit, což se nestalo

Expert na zdravotní právo Dostál naopak upozornil na to, že snímky na Facebooku nemusí být aktuální, může na nich být dokonce někdo jiný, takže by měl lékař ženu především sám vyšetřit, což se nestalo.

„Facebook není platforma na zjišťování stavu člověka. Je to absolutně nepřijatelné," uvedl předseda Národní rady osob se zdravotním postižením Václav Krása. Lidé podle něho mají trvat na zdravotní prohlídce.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Denisa Albaniová | Zdroj ČTK, MfDnes

Štítky zdraví, sociální, internet, Vysočina, důchod, penze, Facebook, Kraj Vysočina, Česká správa sociálního zabezpečení, lékař, Ondřej Dostál, Národní rada osob se zdravotním postižením, invalidní důchod

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hans Jirak

co chcete v tomhle státu plném udavačů a závistivců

Úterý, 9. února 2021, 13:19Odpovědět

Radek Slezák

Ale zase dobré do budoucna.Pro zjištění diagnozy stačí FB profil a je hotovo.Netřeba nikam chodit.

Úterý, 9. února 2021, 13:06Odpovědět

Zdenka Kreisingerová

V ordinaci a na posudkovém někteří předvádí opravdové představení.

Úterý, 9. února 2021, 12:59Odpovědět

Miroslava Dudková

já mám také smutné zkušenosti .... Byl mi odebrán příspěvek na péči na základě "Udání anonymem" jak mi sdělil můj praktický lékař. Kdo byl tak důvěryhodným udavač, když jsem o tom že dostávám příspěvek řekla jen bývalému manželovi, který neplnil slib že mi bude měsíčně přispívat 3000,-Kč, aby mi neklesla životní úroveň, když jak sám řekl " náš rozvod zavinil on ", když se po 26 letech zamiloval jinde ...? Kdo byl ten důvěryhodný udavač ? A to, že mi k tehdejším diagnozám přibyl Diabetes a Alzhamr nikoho nezajímá .....

Úterý, 9. února 2021, 12:56Odpovědět

Martin Krocil

@Radek Slezák no, v podstatě jste popsal "zaměstnání" za které dostává peníze. Nemilé, ale tak nějak to je. :/

Úterý, 9. února 2021, 12:49Odpovědět

Radek Slezák

To je snad jasné že paní má sedět doma a ,,hekat´´ na život.Jednou dostala důchod tak sedět a nic nedělat :( Na hlavu toto.

Úterý, 9. února 2021, 12:46Odpovědět

Martin Krocil

Takže kvůli fotkám na FB, nebo kvůli způsobu své "rekonvalescence", který se tak nějak neshoduje s představou o stupni poškození páteře, který opravňuje nemocného k pobírání invalidního důchodu?

Úterý, 9. února 2021, 12:18Odpovědět

Sedmatřicetiletá žena z Vysočiny přišla kvůli fotkám na Facebooku o svůj invalidní důchod | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.