Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Počet operací v Nemocnici Jihlava je nyní poloviční. Neakutní zákroky se odkládají

Počet operací Nemocnice Jihlava se kvůli zaměření na péči o pacienty s covidem-19 snížil na polovinu. Obvykle dělá asi 7500 operací ročně. Odložením neakutní péče klesl počet operací i v dalších krajem zřizovaných nemocnicích na Vysočině, řekly mluvčí nemocnic.

Za neakutní výkony považují ty, u nichž platí, že pokud nejsou provedeny, nevede to ke zhoršení zdravotního stavu pacienta. „U dětí jsou to plánované operace, jako je přišití (odstávajících) uší. U dospělých jsou to náhrady kolenních či kyčelních kloubů, nebo odstranění kýly," řekla mluvčí Nemocnice Jihlava Monika Zachrlová. Sály jsou podle ní stále obsazené z 50 procent, protože se neodkládají ani chirurgické gynekologické či onkologické výkony.

Operace odložené kvůli koronaviru zjara loňského roku se podle Zachrlové podařilo udělat s asi dvouměsíčním odkladem. Jak dlouho budou pacienti čekat na operace nyní, není jasné. Pacienti ale podle Zachrlové zatím mají pochopení, žádné stížnosti kvůli odkladu dosud nemocnice neřešila.

FOTO: Do jihlavské nemocnice ráno přijelo pomáhat 8 vojáků. Rozdělí je na více oddělení

V jihlavské nemocnici od dnešního rána pomáhá osm vojáků z táborské vojenské policie. Nyní je čekají administrativní úkony a zaškolení, poté se zapojí do pomoci na odděleních, kde se léčí covidoví pacienti. Vojáky dnes během dopoledne přivítají...

Havlíčkobrodská nemocnice zastavila podle mluvčí Petry Černo všechny ortopedické operace. Ortopedická stanice je nyní vyčleněná pro pacienty s covidem-19. Ročně udělá ortopedické oddělení přes 2 tisíce operací, vyplývá ze zveřejněných výročních zpráv. Celá havlíčkobrodská nemocnice dělá ročně asi 10 tisíc operací. „Neděláme ani artroskopie, pustili jsme je na chvíli a zase jsme je zastavili. Děláme skutečně jen akutní operace, subakutní, které uzná lékař, že už nelze odkládat, a onkologické diagnózy. Nic jiného," řekla Petra Černo. Jak se celkově meziročně snížil počet operací, bude podle ní mít nemocnice spočítané až na konci ledna.

Nemocnice Nové Město na Moravě už meziroční srovnání má. Za rok 2020 provedla 7959 operací, v roce 2019 jich bylo 9924, uvedla mluvčí nemocnice Tamara Pecková Homolová. Nemocnice dál odkládá hlavně totální endoprotézy kyčelních kloubů nebo artroskopické operace kolen, plánované chirurgické výkony včetně operací žlučníku, pokud nejsou akutní. Odkládají se i urologické zákroky včetně tumorů ledvin a močových cest.

Nedostatek personálu má i pelhřimovská nemocnice. Armáda žádosti nemohla vyhovět, pomoct přijedou hasiči

Také v pelhřimovské nemocnici je vyšší počet covid pozitivního personálu, zároveň tam i roste počet hospitalizovaných pacientů. Zařízení proto požádalo prostřednictvím svého zřizovatele Kraje Vysočina o pomoc Armádu ČR. Vojáci vzhledem k...

Nejméně operací za uplynulý rok provedli novoměstští lékaři v listopadu, bylo jich 144, v lednu a únoru loňského roku jich bylo 469 respektive 429. Přes 400 operací zvládla nemocnice také po jarním uvolnění omezené péče v červnu.

Nemocnice nesmí podle mimořádného opatření ministerstva zdravotnictví od 31. prosince loňského roku přijímat pacienty na plánovanou odložitelnou péči. Nemocnice na Vysočině ale neakutní péči různou mírou s ohledem na šetření kapacit a personálu omezovaly i před tím.

Podle dnešních údajů Kraje Vysočina se v jeho pěti nemocnicích s covidem-19 léčí 320 pacientů. Na jednotkách intenzivní péče je 38 pacientů, 32 využívá umělou plicní ventilaci.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje

Štítky nemocnice, koronavirus, Vysočina, Lékárenský komplex Jihlava, pacient, COVID-19, Kraj Vysočina, Nemocnice Nové Město na Moravě, příspěvková organizace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Počet operací v Nemocnici Jihlava je nyní poloviční. Neakutní zákroky se odkládají | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.