Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

FOTO: Děti na vlastní kůži otestovaly novou jihlavskou školku Bystroušku

, aktualizováno 26. srpna 2019, 19:40

Dnešní dopoledne patřilo v nové jihlavské školce s názvem Bystrouška, která se nachází na ulici Na Dolech, dětem a jejich rodičům. Zařízení, které má kapacitu pro sto dětí, totiž dnes slavnostně otevřelo brány veřejnosti. Výstavba mateřinky trvala přesně 353 dní.

„Nedokáži popsat, jak hezká ta školka je. To totiž dokáží jen děti, které si tady kolem nás hrají, běhají a výskají. Je však důležité si uvědomit, že celý tento projekt vznikl na základě spolupráce města, místní architektonické kanceláře, místní stavitelské společnosti a lokálního zaměstnavatele. Je to prostě školka od nás pro nás, navíc postavena včas, a to za pouhých 353 dní,“ uvedl dnes na slavnostním otevření náměstek primátorky pro rozvoj města Petr Laštovička.

Mateřská škola, která má název Bystrouška, „ubytuje“ až 100 dětí, přičemž 75 z nich je vyhrazeno pro děti zaměstnanců společnosti Bosch Diesel. Jedinečnost školky v rámci celého kraje Vysočina tkví  v internátním režimu – nabízí totiž přespání dětí, kterou ocení zejména rodiče pracující na nočních směnách.

Do stavby mateřské školy město investovalo necelých 85 milionů korun, a to s finanční podporou z Integrovaného regionálního operačního programu. Společnost Bosch Diesel se zavázala po deset let finančně podporovat provoz školky milionem korun ročně.

„Chceme, aby se Jihlava a Kraj Vysočina staly přitažlivým místem pro chytré mozky, nejlepší talenty a vzdělané inovátory nových myšlenek. Z tohoto pohledu je investice do vzdělání dětí v předškolním věku nejen dobrou investicí do zajištění budoucnosti našeho závodu, ale i dobrou investicí pro budoucnost nás všech,“ uvedl při úvodním proslovu ekonomický ředitel společnosti BoschDiesel Ralph Klaus Carle.

Vlastní kuchyň, sauna nebo vířivka

Interiér školky je vybaven vlastní kuchyní, polytechnickou dílnou i vodním světem s vířivkou a saunou. Mateřská škola má čtyři třídy, z nichž každá obsahuje hernu, ložnici, šatnu a sociální zařízení.

„Děti mohou využít i velkou školní zahradu s množstvím herních prvků. Součástí investiční akce bylo také vybudování související infrastruktury – přístupového chodníku, parkoviště, obslužné komunikace, přípojek inženýrských sítí a kontejnerového stání,“ uvedl Petr Laštovička. Budova školy je navíc navržena s téměř nulovou spotřebou energií při využití nejmodernějších technologií.

PSALI JSME: FOTO, VIDEO: Jihlava dokončila první školku s internátním provozem v kraji. Vejde se do ní až sto dětí

Během slavnostního otevření školky promluvili kromě zástupců města a sponzorské společnosti také Jaroslav Huňáček z architektonické kanceláře Fortis, která zpracovala projektovou dokumentaci a architektonickou studii, ředitelka školky Ljubica Váchová-Nováková či Martin Podzimek, ředitel společnosti Podzimek a synové, která budovu postavila.

„Děti ze školky od přítomných obdržely také spousty darů, mimo jiné finanční příspěvek v hodnotě více než 600 tisíc korun na vybavení a sportovní aktivity od zástupců společnosti Bosch Diesel,“ dodala Aneta Hrdličková, mluvčí jihlavského magistrátu.

Foto Lenka Dvořáková

Štítky mateřská škola, Na Dolech, stavba, internát, otevření, Robert Bosch GmbH, investice, Kraj Vysočina, Jihlava, Fortis

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Děti na vlastní kůži otestovaly novou jihlavskou školku Bystroušku | Vzdělání | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.