Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Školy v Jihlavě nabídnou přípravné třídy. Děti tam chodí do družiny, pracuje s nimi speciální pedagožka

Pět základních škol v Jihlavě zřizovaných městem ve školním roce 2024/2025 otevře takzvané přípravné třídy, a to pro děti, které budou mít odklad školní docházky. Zápisy se konají, stejně jako do prvních tříd, 12. a 13. dubna.

Podle informací z jihlavské radnice se zájemci mohou hlásit na ZŠ Jungmannova, Kollárova, Křížová, Demlova a E. Rošického. Kromě techto základních škol, které zřizuje město, nabízí přípravné třídy i ScioŠkola v Jihlavě. „Přípravnou třídu nabízíme už druhým rokem," sdělila redakci Drbny Radka Matějíčková, ředitelka ScioŠkoly v Jihlavě. 

Hlavním cílem přípravné třídy je pomoci dětem lépe se adaptovat na školní prostředí. Už jedenáctým rokem proto funguje i na Základní škole Kollárova v Jihlavě. „Výhodou přípravné třídy je menší počet dětí. Přijímáme jich maximálně 19. Umožňuje to hlubší poznání dítěte, individuální přístup i bližší spolupráci s rodiči,“ vysvětlila zástupkyně ředitele Libuše Kolčavová.

Budoucí prvňáčci v Jihlavě půjdou k zápisu v polovině dubna. Na co by rodiče neměli zapomenout?

Během dubna se uskuteční zápisy dětí do prvních tříd. Konkrétně v Jihlavě půjdou předškoláci k zápisům ve dnech 12. a 13. dubna. Toto datum je stejné pro všechny základní školy zřizované statutárním městem a platí i pro přípravné třídy.

Dětem v takových třídách se věnuje speciální pedagožka, která jim pomáhá řešit třeba školní nezralost. „V průběhu docházky se děti postupně seznamují s prostředím celé školy, což pak snižuje napětí a nejistotu při nástupu do 1. třídy," uvedla Lucie Maxová z jihlavského oddělení vnějších vztahů. 

Žáci navštěvující přípravnou třídu se účastní akcí pořádaných pro děti na prvním stuoni, chodí za žáky do vyučování nebo se třeba připravují na vystoupení pro rodiče. „V odpoledních hodinách tráví čas s paní vychovatelkou ve školní družině, kde se setkávají se staršími spolužáky. To vše pak vede k bezproblémovému nástupu do 1. třídy. Děti už znají prostředí školy, a to ať prostory, tak i paní učitelky, vychovatelky, kamarády.  Jsou samostatné a bývají i průvodci svých nových spolužáků v první třídě. A na to jsou náležitě pyšní,“ řekla Libuše Kolčavová.

Do přípravné třídy přijímají základní školy děti, které mají odklad povinné školní docházky a pokud zůstanou volná místa, je možné doplnit je i dětmi předškolního věku, které by jinak navštěvovaly mateřskou školu. „To se děje ale jen výjimečně,“ podotkla.

Důležitá spolupráce a rodiči 

Za velmi důležitou považuje pedagožka komunikaci a spolupráci s rodiči. „Možnost osobního kontaktu podporujeme i vedením webových stránek třídy a společnými akcemi jako jsou například besídky, výtvarné dílničky, promítání fotografií pro rodiče, besedy s odborníky atd. Velký úspěch mělo setkání s paní masérkou, kdy si rodiče prakticky vyzkoušeli prvky relaxačních masáží pro děti nebo keramická či vánoční dílnička pro rodiče s dětmi,“ dodala Kolčavová.

Ohodnoť článek

Foto pexels.com | Zdroj Město Jihlava

Štítky zápis, škola, příprava, třída, odklad, žák, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Školy v Jihlavě nabídnou přípravné třídy. Děti tam chodí do družiny, pracuje s nimi speciální pedagožka | Vzdělání | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.