Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Budoucí prvňáčci v Jihlavě půjdou k zápisu v polovině dubna. Na co by rodiče neměli zapomenout?

Během dubna se uskuteční zápisy dětí do prvních tříd. Konkrétně v Jihlavě půjdou předškoláci k zápisům ve dnech 12. a 13. dubna. Toto datum je stejné pro všechny základní školy zřizované statutárním městem a platí i pro přípravné třídy.

„Zápis do ZŠ speciální a Praktické školy se uskuteční pouze 12. dubna," upřesnila Lucie Maxová z jihlavského oddělení vnějších vztahů. 

Povinnost dostavit se k zápisu do 1. třídy základní školy pro školní rok 2024/2025 se vztahuje na děti narozené od 1. 9. 2017 do 31. 8. 2018 a dále na děti, kterým byl při zápisu v dubnu 2023 povolen odklad školní docházky o jeden rok.

Ředitel základní školy může dětem odložit začátek školní docházky o jeden rok, a to v případě, že není-li dítě po dovršení šestého roku věku tělesně nebo duševně přiměřeně vyspělé a požádá-li o to jeho zákonný zástupce. Pro odklad je důležité odborné posouzení lékaře a také posouzení od příslušného poradenského zařízení. Je důležité doplnit, že povinnost dostavit se k zápisu se vztahuje i na děti, u kterých je předpoklad odkladu školní docházky.

A co nesmí zapomenout rodiče, kteří se s dětmi chystají k zápisu? K zápisu je nutné s sebou přinést rodný list dítěte a občanský průkaz zákonného zástupce. Povinnost zapsat žáka se škole ukládá podle jejího stanoveného školského obvodu, tedy podle místa trvalého bydliště. Právem každého rodiče je možnost volby školy pro své dítě. „V případě, že rodiče zvolí školu mimo spádovou oblast a vybraná škola má naplněnou kapacitu, nemusí ředitel školy požadavku zákonných zástupců vyhovět,“ upozornil vedoucí odboru školství, kultury a tělovýchovy Tomáš Koukal.

Informace o místě a časovém harmonogramu zápisu zveřejní ředitelé také na webových stránkách škol.  

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Jihlava | Zdroj Ježkovy oči

Štítky zápis, dítě, škola, školní, prvňák, třída, vzdělání, Jihlava

Budoucí prvňáčci v Jihlavě půjdou k zápisu v polovině dubna. Na co by rodiče neměli zapomenout? | Vzdělání | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.