Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

VŠPJ čekají dny otevřených dveří i dvacáté narozeniny

PR článek

Vysoká škola polytechnická Jihlava oslaví letos v červnu 20 let od svého založení. Za dvě desetiletí fungování se jediná vysoká škola se sídlem v Kraji Vysočina stala nepostradatelným regionálním centrem vzdělanosti, které nabízí široký výběr profesně zaměřeného studia, a to nejenom v bakalářských, ale i navazujících magisterských programech. Zájemci budou moci nahlédnout do jedinečného studijního zázemí, kterému dominuje moderní přístavba výukového centra. Například již 1. a 3. února během dnů otevřených dveří.

20 let studia plného praxe

Vysoká škola polytechnická Jihlava byla zřízena zákonem 3. června 2004 jako první veřejná vysoká škola neuniverzitního směru v České republice. V červnu tohoto roku tedy oslaví své jubilejní 20. narozeniny. Od svého vzniku na základě tehdejší Vyšší odborné školy Jihlava se VŠPJ stala důležitým centrem vzdělanosti v Kraji Vysočina. Jako veřejná vysoká škola poskytuje studium bezplatně a uchazeči o studium mohou vybírat z pestré nabídky studijních programů zdravotnického, technického, ekonomického nebo sociálního zaměření. Téměř všechny studijní programy a obory je přitom možné studovat nejen prezenčně, ale i kombinovaně formou sobotních přednášek a cvičení. Na technické a ekonomické programy je navíc možné se dostat i bez přijímacích zkoušek.

Na VŠPJ je možné studovat i zdravotnické obory jako například obor Porodní asistentka

V konkurenci ostatních vysokých škol z celé České republiky je VŠPJ výjimečná zejména individuálním přístupem vyučujících a výrazným zaměřením na praxi. Studenti a studentky absolvují v průběhu studia odbornou praxi v rozsahu až 46 týdnů přímo ve firmách nebo různých institucí a organizacích. „V reálném provozu si studující vyzkouší aplikovat teoretické a praktické znalosti získané během studia, často zde najdou i téma pro svoji závěrečnou práci a následně zde pokračují v pracovním poměru,“ říká Radek Kolman, vedoucí Katedry technických studií VŠPJ, a dále pokračuje: „Pro školu je spolupráce s firmami přínosná též z důvodu informací, kam se daný obor v praxi dnes ubírá, a škola tak může okamžitě reagovat na požadavky trhu práce zahrnutím nových studijních předmětů do studijních plánů. Výhoda pro firmu je, že si v průběhu praxe zaškolí potenciální budoucí spolupracovníky a následně zde pokračující v pracovním poměru.“

Zázemí pro studium i rozvoj oborů budoucnosti

Své praktické dovednosti si mohou studenti vyzkoušet přímo na půdě školy, ať už v učebnách zaměřených na výuku zdravotnických oborů, nebo ve specializovaných technických laboratořích. Mezi nimi vyniká zejména Laboratoř průmyslové automatizace a robotizace v suterénu přístavby výukového centra, která byla otevřena v roce 2020. Laboratoř je vybavena linkou Cyber-Physical Factory, a simuluje tak výrobní postupy postavené na principech Průmyslu 4.0. Nechybí v ní robotizované výrobní linky, mobilní roboty nebo zmenšeniny automatizovaných továrních zařízení od obráběcích strojů až po přístroj na balení hotových výrobků.

Moderní odborné pracoviště využívají studenti také při realizaci projektů, přípravě závěrečných prací či v rámci výzkumné činnosti a smluvního vývoje. V současné době prochází výuková laboratoř rekonstrukcí a modernizací, během které bude opatřena mnoha průmyslovými roboty a koboty (kolaborativními roboty).

Od roku 2020 disponuje VŠPJ výukovým centrem s moderní velkokapacitní aulou

Jedinečná příležitost získat titul Ing. přímo na Vysočině

Odborná pracoviště využívají během výuky, ale také při realizaci projektů, přípravě diplomových prací či v rámci výzkumné činnosti a smluvního vývoje zejména studenti Katedry technických studií VŠPJ, včetně studentů navazujícího magisterského studijního programu Aplikovaná technika pro průmyslovou praxi. Tento profesně orientovaný program, který byl otevřen na podzim roku 2021, umožnuje vůbec poprvé získat inženýrský titul přímo na Vysočině, a to v prezenční i kombinované formě studia.

„Program je určen nejenom našim nadaným bakalářům, kteří by rádi pokračovali ve studiu v regionu, ale i těm, kteří působí v technických oborech déle a chtěli by si zvýšit kvalifikaci, a zajistit si tak lepší pozici na trhu práce,“ uvádí rektor VŠPJ Zdeněk Horák a dodává: „Ve výuce programu se prolínají dvě základní oblasti. První z těchto oblastí je zaměřena na strojírenství, průmyslovou automatizaci, robotiku a Průmysl 4.0. Druhou oblastí, která v porovnání s tou první je zastoupena méně, je elektrotechnika. Kromě toho se nový magisterský program zaměřuje také na rozvoj měkkých dovedností, jako je projektové řízení, jazykové znalosti nebo týmová práce.“

Výukovou továrnu využívají mimo jiné i studující navazujícího magisterského programu Aplikovaná technika pro průmyslovou praxi

Magisterské studium zaměřené na sociální péči a duševní zdraví

V roce 2023 obohatila VŠPJ svoji studijní nabídku také o navazující magisterský program Sociální práce v péči o duševní zdraví. Program je vyučován v kombinované formě, a jeho výuka tedy probíhá o sobotách. Je určen všem zájemcům z řad sociálních a zdravotně-sociálních pracovníků, kteří mají zájem o prohloubení znalostí a dovedností v oblasti péče o duševní zdraví. „Program reaguje na potřeby vyplývající z reformy psychiatrické péče v České republice. Jeho absolventky a absolventi budou kompetentní k výkonu sociální práce v zařízeních sociální a zdravotní péče zaměřených na duševní zdraví, v organizacích státní správy a samosprávy a nestátních neziskových a církevních organizacích,“ uvádí Markéta Dubnová, vedoucí katedry sociální práce.

Nahlédněte pod pokličku studia na VŠPJ během dnů otevřených dveří

Zaujaly Vás možnosti studia na VŠPJ a rádi byste si prošli budovu školy a na vlastní oči si prohlédli jednotlivé učebny, laboratoře a posluchárny? Tak to si rozhodně nenechte ujít Den otevřených dveří VŠPJ. Ten se letos uskuteční hned dvakrát. Poprvé se dveře VŠPJ otevřou všem zájemcům ve čtvrtek 1. února 2024 od 9.00 do 14.00. Pokud ale nestíháte kvůli školním nebo pracovním povinnostem čtvrteční termín, tak nemusíte zoufat. Den otevřených dveří se uskuteční také o víkendu, a to v sobotu 3. února v čase od 9.00 do 14.00 hod. Kromě prohlídek školy se mohou uchazeči těšit například také na prezentace jednotlivých kateder, které jim přiblíží možnosti studia. Získají také jedinečnou příležitost pobavit se se současnými studenty, otestovat angličtinu u stanoviště Zkouškového centra British Council, zazávodit si na běžeckém trenažéru nebo si vyzkoušet manipulaci s invalidním vozíkem.

Bližší informace o studiu na VŠPJ i nadcházejícím dni otevřených dveří naleznete ZDE

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky vysoká, škola, polytechnická, VŠPJ, studium, výročí, Jihlava

VŠPJ čekají dny otevřených dveří i dvacáté narozeniny | Vzdělání | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.