Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Jihlava v roce 2100. Studenti vybrali problematické lokality ve městě a navrhli, jak by šly vylepšit

Do konce října se můžete podívat na výstavu prací studentů prvního ročníku magisterského studia architektury a urbanismu z Fakulty stavební VUT v Brně. Ti dostali jasný úkol - vybrat a definovat problematické lokality v Jihlavě, a poté navrhnout, jak by se tyto lokality mohly vylepšit. Nápady studentů jsou k vidění v hale prodeje jízdenek MHD na radnici v Jihlavě.

Mezi vybranými lokalitami jsou například Špitálské předměstí, Hruškovy Dvory, takzvaná „nádražní čtvrť“ kolem městského vlakového nádraží či lokalita kolem viaduktu.

„Návrhy jsou docela ambiciózní, a to hlavně v tom, že většinou studenti chtějí všechno zbourat nebo nahradit,“ podotknul při vernisáži k přítomným studentům vedoucí Útvaru městského architekta Aleš Stuchlík.

„Můžeme zde vidět celou šíři prací od konzervativnějších po ty liberální, futuristické nebo až utopické. O tom ale dle mne mají studentské práce být, protože se na rozdíl od skutečných architektonických návrhů právě studenti mohou podívat více do budoucnosti. Od toho je také odvozen název výstavy – Jihlava 2100,“ doplnil pedagog a vedoucí prací Jan Májek. Dodal, že se ale většina vybraných lokalit shoduje s těmi, které má město jako problematické vytipováno.

Výstava studentských prací je k vidění do konce října každý pracovní den od 7:15 do 17:00, a to v hale prodeje jízdenek MHD na radnici v Jihlavě. 

Zájemci mohou si mohou prohlédnout nápady od 16 studentů. Výstava je složena z jejich jednotlivých návrhů, které jsou jednoduše popsány na informačních plakátech, návštěvníci si ale také mohou pročíst celé architektonické plány či si prohlédnout jednoduché modely navrhovaných staveb.

Mezi zpracovateli byl například i student Václav Venglář, který z Jihlavy pochází: „Zaměřil jsem se na území mezi stávajícím městským nádražím a řekou, kde je hodně nevyužitý potenciál blízko centra a hlavního dopravního uzlu. Navrhl jsem to tak, aby se tam mohla rozvinout nová městská čtvrť, jde to také ruku v ruce s udržitelnými myšlenkami, docházkové vzdálenosti jsou krátké a vše je při ruce. Město se nemusí neustále rozrůstat dál, a myslím si, že to je v dnešní době důležitá myšlenka nad tím, jak s těmi městy chceme do budoucna zacházet.“

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Jihlava | Zdroj Ježkovy oči

Štítky výstava, vzdělání, práce, student, architektura, návrh, radnice, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Strapina

To je sice pěkné,ale kde by na to milí studentíci vzali ty prokláté penízky zlaťáčky,to už neřekli!!!!!!!!

Úterý, 17. října 2023, 13:20Odpovědět

Jihlava v roce 2100. Studenti vybrali problematické lokality ve městě a navrhli, jak by šly vylepšit | Vzdělání | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.