Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Do škol v Jihlavě nastoupí 611 prvňáčků, z toho 30 z Ukrajiny. Skoro 100 dětí bude v přípravných třídách

Už v pondělí poprvé usednou do lavic také prvňáčci, v Jihlavě jich bude 611, z toho 30 je ukrajinské národnosti. Primátor města Petr Ryška společně se svým náměstkem pro oblast školství Richardem Šedivým půjdou přivítat prvňáčky do největší jihlavské základní školy E. Rošického na odloučené pracoviště v Jarní ulici. Tuto školu navštěvuje přes 920 dětí, do prvních tříd tady má letos nastoupit 101 dětí.

Čerství prvňáčci v Jihlavě dostanou ve škole pomůcky v hodnotě 500 korun a také batoh s dárky zvyšujícími jejich bezpečnost na ulici i v přírodě od Kraje Vysočina.

Primátor Jihlavy Petr Ryška společně se svým náměstkem pro oblast školství Richardem Šedivým půjdou přivítat prvňáčky do největší jihlavské základní školy E. Rošického na odloučené pracoviště v Jarní ulici. Školu navštěvuje přes 920 dětí a do prvních tříd tady má letos nastoupit 101 dětí. Otevírají zde proto čtyři první ročníky. „Děti 1.A dostanou od primátora drobné dárky," sdělil mluvčí Jihlavy Radovan Daněk s tím, že 84 dětí bude v přípravných třídách.

Slabikář, voskovky, plastelína

Všichni noví prvňáčci dostanou ve svých školách základní pomůcky. První den budou mít děti na lavicích přichystaný slabikář, voskové pastelky, lepidlo, stírací tabulku, tužky, deníček, plastelínu, fixy, sadu číslic a značek, velké vodové barvy, ubrus a štětce na výtvarnou výchovu, složku barevných papírů, sešity, náčrtníky, kreslicí kartony, desky na portfolia, velké desky na pracovní učebnice a drobný dárek. „Hodnota pomůcek je asi 500 korun každá škola si je nakupuje sama, proto se pomůcky mohou mírně lišit,“ říká Hana Ustohalová z jihlavského odboru školství. Podle ní základní pomůcky zdarma obdrží všichni prvňáčci bez ohledu na sociální situaci rodiny. 

Prvňáčci v Jihlavě i celém Kraji Vysočina obdrží jednotně reflexní žluté batůžky s nápisem Školák Vysočiny. Obsah batohů, který je zaměřený na bezpečnost dětí na silnici i v přírodě, pro nejmladší školáky už tradičně připravuje Kraj Vysočina.

Do lavic na Vysočině usedne skoro 5600 prvňáčků. Podívejte se na termíny prázdnin a volna

Do první třídy na Vysočině nastoupí skoro 5600 prvňáčků. Kraj všechny vybaví takzvaným bezpečným batůžkem, aby byli dobře vidět. To je důležité zejména ve chvílích, kdy budou přecházet silnici či se budou ve městech pohybovat sami, bez doprovodu...

Novinky v MHD 

Děti i rodiče by si měli dát pozor také na nové označení školních spojů. Mezi školou na ulici E. Rošického a jejím odloučeným pracovištěm na Jarní ulici bude jezdit spoj označený Š1.

MHD bude častěji zajíždět do okrajových částí města a průmyslových zón. Nový jízdní řád platí od 4. září

Od začátku nového školního roku vstupují v platnost nové jízdní řády. Dopravní podnik města Jihlavy zareagoval na připomínky cestujících a doplnil chybějící spoje a upravil některé odjezdy tak, aby na sebe lépe navazovaly v přestupních zastávkách.

„Spoj s názvem Š2 se postará o spojení Masarykova náměstí se školami po trase na konečnou v Jungmannově ulici. Kromě dětí ze ZŠ Jungmannova jej mohou využít i žáci ZŠ Kollárova nebo ZŠ Havlíčkova. Oba tyto spoje jezdí zdarma, platí je město. Třetí školní spoj označený Š3 je zpoplatněn a nahrazuje stávající linky D a F v časech přepravy žáků po trase mezi Hlavním nádražím a ZŠ Seifertova. Posilové školní spoje pojedou také na lince C spojující Březinky a Dolinu a zajíždět budou až na ulici Březinova," dodal Daněk k dopravě žáků do škol.y. 

Hodnocení článku je 30 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Lubomír Krongaiger | Zdroj Město Jihlava

Štítky škola, vzdělání, školní rok, prvňák, pomůcky, základní, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do škol v Jihlavě nastoupí 611 prvňáčků, z toho 30 z Ukrajiny. Skoro 100 dětí bude v přípravných třídách | Vzdělání | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.