Počasí dnes22 °C, zítra19 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Do lavic na Vysočině usedne skoro 5600 prvňáčků. Podívejte se na termíny prázdnin a volna

Do první třídy na Vysočině nastoupí skoro 5600 prvňáčků. Kraj všechny vybaví takzvaným bezpečným batůžkem, aby byli dobře vidět. To je důležité zejména ve chvílích, kdy budou přecházet silnici či se budou ve městech pohybovat sami, bez doprovodu dospělých.

Rizika na cestě do školy i ze školy

Reflexní batůžky s vybavením dostanou prvňáčci z Vysočiny hned první školní den, tedy v pondělí 4. září. Na zářivě žlutém batůžku bude stát nápis „Školák Vysočiny“. Kraj, stejně jako v minulých letech, jich rozdá téměř 5 600 kusů. „Cílem je děti upozornit na rizika spojená nejen s cestou do školy, ale i na ta, která se mohou objevit v přírodě. Řada dětí se bude ve městě poprvé pohybovat samostatně bez doprovodu. Budou přecházet silnice a je důležité, aby byly viditelně označené. Proto jsme do batůžku zařadili velké množství praktických předmětů s reflexními prvky včetně oblíbené cyklistické lékárničky,“ popisuje hejtman Kraje Vysočina Vítězslav Schrek.

Distribuce na konci srpna 

Kromě reflexní vesty, kterou prvňáci využijí při cestě do školy, ale i odpoledne na kole, najdou v sadě už zmíněnou cyklistickou lékárničku, pracovní sešit Ferda v autoškole a školní potřeby včetně boxu na svačinu anebo školních hodin. „Pomůcky v sadě budou využitelné při výuce. Kromě bezpečnosti jsme se při sestavování zaměřili také na ekologickou výchovu dětí – edukaci správného třídění nebo například na pravidla správného chování v lese,“ vyjmenovává radní Kraje Vysočina pro oblast školství, mládeže a sportu Jan Břížďala. Kraj Vysočina bude po domluvě s vedením základních škol batůžky distribuovat v posledním srpnovém týdnu. „Předávat je některým prvňáčkům budou 4. září přímo krajští radní," dodala Jitka Svatošová, mluvčí Kraje Vysočina. 

Prázdniny a volno ve školním roce 2023/2024

Jak již bylo uvedeno, školní rok 2023/2024 bude zahájený v pondělí 4. září, a to ve všech základních školách, středních školách, základních uměleckých školách a konzervatořích. Podzimní prázdniny stanovuje Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT) na čtvrtek 26. října a pátek 27. října 2023. Vánoční prázdniny začínají v sobotu 23. prosince 2023 a končí v úterý 2. ledna 2024. Vyučování začne ve středu 3. ledna 2024. Vysvědčení s hodnocením za první pololetí bude žákům předáno ve středu 31. ledna 2024. Jednodenní pololetní prázdniny připadnou na pátek 2. února 2024.

Týdenní jarní prázdniny budou mít studenti na Vysočině od 12. února do 18. února 2024. Toto je nový termín, který schválilo MŠMT letos na jaře. Důvodem je pořádání Mistrovství světa v biatlonu, které se bude konat ve Vysočina Areně v Novém Městě na Moravě. 

Jarní prázdniny na Vysočině budou v roce 2024 o dva týdny dříve, kvůli mistrovství světa v biatlonu

Týdenní jarní prázdniny začnou v roce 2024 na Vysočině místo 26. února už 12. února. Změnu termínu oficiálně schválilo ministerstvo školství, potvrdila mluvčí Kraje Vysočina Jitka Svatošová. Kraj žádal o dřívější termín kvůli konání biatlonového...

Velikonoční prázdniny připadnou na čtvrtek 28. března 2024. Vyučování ve druhém pololetí bude ukončeno v pátek 28. června 2024. Letní prázdniny  potrvají od 29. června 2024 do 1. září 2024. Vyučování ve školním roce 2024/2025 začne v pondělí 2. září 2024.

Volno na státní svátky 

Ve školním roce 2023/2024 budou mít studenti volno díky státním svátkům, a to v těchto termínech: čtvrtek 28. září 2023, pátek 17. listopadu, středa 1. května a středa 8. května. 

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Lubomír Krongaiger | Zdroj Kraj Vysočina, MŠMT, kalendar-online.cz

Štítky první, třída, prvňáčci, docházka, vzdělání, škola, školní, rok, zahájení, Kraj Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Aneta Růžová

Velmi hezký článek a je důležité aby se prvňáčci naučili díky batůžku například třídění odpadu

Pondělí, 14. srpna 2023, 09:05Odpovědět

Do lavic na Vysočině usedne skoro 5600 prvňáčků. Podívejte se na termíny prázdnin a volna | Vzdělání | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.