Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

V Havlíčkově Brodě otevřeli moderní myčku na kolejová vozidla. Stála přes 80 milionů a je ekologicky nenáročná

Národní dopravce zprovoznil novou mycí linku železničních kolejových vozidel v Havlíčkově Brodě. Myčka za víc než 86 milionů korun zjednoduší mytí a umožní vyčistit větší množství vlaků. Zvolená technologie navíc minimalizuje dopad na životní prostředí a je šetrná k nátěrům.

„Nová myčka umožní celoroční provoz a také navýší denní kapacitu mytí, která zohledňuje i potřeby dané smluvními závazky. Kapacita myčky je 25 vozidel za 24 hodin,“ popisuje Michal Kraus, místopředseda představenstva a náměstek generálního ředitele Českých drah pro servis, a dodává: „Mycí linka bude v maximální míře spořit vodu, protože bude až z 80 % využívat vodu recyklovanou. Realizace tak výrazně přispěje ke zlepšení ekologických aspektů údržby vozidel v regionu použitím moderního zařízení, technologií a postupů s minimalizací dopadů na životní prostředí.“

Havlíčkobrodská mycí linka se otevírá patnáct měsíců od zahájení stavby, jejíž náklady včetně přípravných prací se vyšplhaly na zhruba 86,5 milionů korun bez DPH. Hala nové myčky je dlouhá 67 metrů a na šířku má více než osm a půl metru. Současně s myčkou vznikl i technologický objekt o rozměrech 15,7 × 5,6 metru. Zhotovitelem stavby je společnost „Myčka Havlíčkův Brod“, která sdružuje společnosti Chládek a Tintěra, a.s., a Subterra, a.s.

„Díky nové myčce tak dojde k výraznému zlepšení pracovních a technických podmínek. Dosud se mytí vozidel provádělo v dnes již nevyhovujících prostorách postavených v roce 1870,“ poznamenal tiskový mluvčí Českých drah Lukáš Kubát, podle kterého vznikla nová myčka i v souvislosti s tím, že v tomto a příštím roce dojde k velké modernizaci vozidlového parku v havlíčkobrodském středisku údržby Českých drah.

Proces mytí je obousměrný a plně automatický. Nová mycí linka umožní dva způsoby mytí jednotlivých vozidel. Při stacionárním mytí vozidlo nebo souprava stojí a v pohybu je mycí portál, který čistí na základě nastaveného mycího programu. Během průjezdného mytí vlak projíždí skrz halu, zatímco mycí portál stojí a pracující kartáče čistí projíždějící vozidlo.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto České dráhy | Zdroj České dráhy

Štítky České dráhy, myčka, vlaky, Havlíčkův Brod

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Havlíčkově Brodě otevřeli moderní myčku na kolejová vozidla. Stála přes 80 milionů a je ekologicky nenáročná | Vzdělání | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.