Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Rodiče dětí v jihlavských MŠ a ZŠ si budou muset sáhnout hlouběji do kapsy. A to nejen za stravování

Všudypřítomné zdražování vlivem růstu cen za energie se odrazilo také na cenách obědů v jihlavských základních a mateřských školách. Hlouběji do kapsy si budou muset sáhnout i rodiče dětí v MŠ Mozaika Jihlava, kde se cena za celodenní stravování zvedne o pět korun.

Vyšší cena se netýká jen stravování. „Například takzvané školkovné v mateřinkách stojí místo 550 korun nově 600 korun za měsíc. Zdražovaly také družiny, které nově vyjdou na 200 korun měsíčně místo dosavadních 150,“ upozornil vedoucí odboru školství Tomáš Koukal.

Všichni budou překvapeni z částek na vyúčtování, říká ekonom Petr Bartoň

Do jaké míry může za aktuální vysoké ceny válečný konflikt na Ukrajině, existuje skutečně „Babišova drahota“ a co může každý udělat pro to, aby v zimě alespoň částečně ušetřil za energie? Nejen o tom se rozpovídal v prvním díle seriálu Bez...

Ceny vzrostly také u obědů na základních školách, a to až o čtyři koruny za jídlo. „Například Základní škola Otokara Březiny zvedla cenu o tři koruny. Děti do deseti let platí místo 25 korun za oběd 28, žáci do 14 let nově 30 korun a nad 15 let 32 korun za oběd," jmenuje Radovan Daněk, mluvčí jihlavské radnice. 

Ceny za stravování v ZŠ a MŠ v Jihlavě, zdroj: Město Jihlava 

Za jídlo budou od října připlácet také rodiče dětí, které navštěvují Mateřskou školu Mozaika Jihlava, a to o pět korun za stravu na celý den. Podle informací z jihlavského magistrátu dosud za děti do 6 let platili rodiče 39 korun, od října to bude 44 korun. Strava pro děti od 7 let bude stát nově 47 korun za den. „Zdražování se od října nevyhne ani MŠ Nad Plovárnou, tam budou za děti do 6 let platit rodiče za stravu 43 korun a za děti od 7 let 48 korun," doplnil Tomáš Koukal.

I letos nabízí některé jihlavské základní a mateřské školy obědy zdarma pro děti od 3 do 15 let z rodin v hmotné nouzi. Podmínkou je, aby dávky pobíraly minimálně jedno čtvrtletí.

Topení v krajských kancelářích 

Na aktuální zdražování plynu a elektřiny reaguje také krajský úřad na Vysočině. Krajská rada vyzvala k hledání energetických úspor na krajském úřadě i v krajských příspěvkových organizacích například při topení, větrání nebo ohřívání vody. Toto se v chladnějších měsících dotkne také samotných úředníků. 

Krajští úředníci začnou v zimě topit podle pravidel. Bude se kontrolovat teplota v kancelářích

Na aktuální zdražování plynu a elektřiny reaguje také krajský úřad na Vysočině. Krajská rada vyzvala k hledání energetických úspor na krajském úřadě i v krajských příspěvkových organizacích například při topení, větrání nebo ohřívání vody. Toto se...

Krajští úředníci se budou muset řídit nařízením, které plánuje vydat ředitel krajského úřadu Zdeněk Kadlec. Týkat se bude například teploty v kancelářích a na chodbách při zimním vytápění. Krajským organizacím poskytne úřad metodiku, jak by mohly snižovat spotřebu energií. „Může to být individuální, ale myslím si, že pět procent je přiměřená úspora," řekl již dříve Zdeněk Kadlec. Dodal, že jelikož půjde o nařízení ředitele úřadu, tak případně nedodržování této metodiky může být bráno jako porušení pracovní kázně. „V topné sezoně by měla být v kancelářích teplota maximálně 22,5 °C. Taková je má představa, do topné sezony je ještě chvíli čas, tak to ještě budu promýšlet," doplnil Kadlec. 

Solární panely na nemocnicích 

Kraj Vysočina má zároveň vypracované studie na osazení fotovoltaických panelů v areálech nemocnic v Novém Městě na Moravě a v Třebíči. Tato dvě zařízení by podle předběžných propočtů mohla ušetřit až 30 procent nakupované elektrické energie. Termín pro uskutečnění těchto projektů ale zatím není stanovený, podle hejtmana by teď měla pokračovat projektová příprava.

Solární panely v Jihlavě

Solární panely by se měly objevit také na dvou základních školách v Jihlavě. Město požádá o dotaci. Celkové náklady by se měly pohybovat i s daní kolem 1,5 milionu korun. Návratnost je bez dotace odhadována do devíti let, s dotací do šesti let. 

Na střeše dvou škol v Jihlavě se příští rok objeví solární panely. Náklady jsou odhadovány na 1,5 milionu korun

Dvě budovy v Jihlavě budou příští rok osazeny malými fotovoltaickými elektrárnami, shodli se na tom jihlavští zastupitelé na svém včerejším zasedání. Město požádá o dotaci. Celkové náklady by se měly pohybovat i s daní kolem 1,5 milionu korun....

Energetici nakonec jako nejvhodnější objekt vybrali střechu Mateřské školy Resslova a Základní školy speciální Březinova. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Jihlava | Zdroj Město Jihlava

Štítky obědy, cena, zdražení, škola, školka, , , vzdělání, energie, Jihlava, mateřská škola, základní škola, Otokar Březina, topení, Kraj Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rodiče dětí v jihlavských MŠ a ZŠ si budou muset sáhnout hlouběji do kapsy. A to nejen za stravování | Vzdělání | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.