Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Na střeše dvou škol v Jihlavě se příští rok objeví solární panely. Náklady jsou odhadovány na 1,5 milionu korun

Dvě budovy v Jihlavě budou příští rok osazeny malými fotovoltaickými elektrárnami, shodli se na tom jihlavští zastupitelé na svém včerejším zasedání. Město požádá o dotaci. Celkové náklady by se měly pohybovat i s daní kolem 1,5 milionu korun. Návratnost je bez dotace odhadována do devíti let, s dotací do šesti let.

Energetici nakonec jako nejvhodnější objekt vybrali střechu Mateřské školy Resslova a Základní školy speciální Březinova. 

„My věříme, že nějakou dotaci bychom na to mohli dostat, takže nám to přijde jako dobré řešení, byť v tuto chvíli jsou to nějaké peníze navíc," řekl k záměru náměstek primátorky Petr Ryška (ODS). Doplnila ho vedoucí odboru rozvoje města (ORM) Alena Kottová, která uvedla, že na začátku bylo vytipováno 36 objektů ve vlastnictví města. „Tyto dva objekty, které navrhujeme, jsou v našich aktuálních finančních možnostech. Zásadní pro nás byla návratnost," vysvětlila za ORM Alena Kottová. 

Pořízení dvou fotovoltaických elektráren podle kalkulace uvedené ve studii z března 2022 ušetří ročně cca 15,5 MWh elektřiny, kterou nebude nutné odebrat z elektrické soustavy. To při předpokládané ceně dodávky elektřiny pro rok 2023 ve výši 7 400 Kč/MWh bez DPH představuje roční úsporu nákladů cca 115 tisíc Kč bez DPH. Elektřinu vyrobenou fotovoltaickými elektrárnami lze také označit za nízkoemisní a bude snižovat uhlíkovou stopu města.

Město chce osadit fotovoltaické elektrárny s instalovaným výkonem do deseti kWp, na které nepotřebuje mít licenci na výrobu elektřiny ani stavební povolení.

Opozice: Nebude z toho žádný přínos

V diskuzi se objevily také spíše nesouhlasné názory ze strany opozice. „Toto navrhované řešení je spíše pro nějaký rodinný domek. Další otázkou je, zda školy dokážou solární energii skutečně využít. Protože nejvíc to bude vyrábět v létě, kdy jsou ty budovy víceméně zavřené. Jede tam maximálně alarm a v té škole v podstatě nikdo není. V zimě se nám nevyrobí nic," vyjádřil svůj názor Radek Popelka (ANO). Podle něj by se na střechy dvou zmíněných budov vešly minimálně trojnásobně velké fotovoltaické elektrárny. „Toto se sice zaplatí, ale nebude z toho žádný přínos," dodal Popelka. 

Na něj zareagoval náměstek primátorky Vít Zeman (Žijeme Jihlavou) s tvrzením, že tato školská zařízení fungují i přes léto, kdy bude energie také třeba. 

Během debaty k tomuto projednávanému bodu dostal slovo také energetik města Jakub Schebesta. „My jsme se rozhodovali, jestli jít do nějakých větších projektů, ale vzhledem k tomu, že Jihlava s fotovoltaikou ještě nemá moc zkušeností, tak jsme chtěli první rok pojmout spíš jako pilotní, abychom si to vyzkoušeli. Máme ambice, že bychom do budoucna šli do nějakých větších projektů, kdy už budeme trochu zkušenější," řekl Jakub Schebesta. 

S návrhem příliš nesouhlasil také zastupitel Jiří Antonů (Fórum Jihlava). Pro něj je navrhované řešení pozvolné a málo efektivní. 

Na instalaci fotovoltaických elektráren požádá město o dotaci z Operačního programu Životní prostředí. Pro návrh nakonec zvedlo ruku 19 přítomných zastupitelů, zdrželo se jich 14 a jeden zastupitel nehlasoval. 

Ohodnoť článek

Foto Město Jihlava

Štítky fotovoltaika, energie, správa, školy, Jihlava, dotace, elektrárna, střecha, Radek Popelka, Petr Ryška, ODS, Jiří Anton, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na střeše dvou škol v Jihlavě se příští rok objeví solární panely. Náklady jsou odhadovány na 1,5 milionu korun | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.