Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Základní školy v Jihlavě od září doplní prvňáčci z Ukrajiny. Školky děti odmítaly i kvůli chybějícímu očkování

Jihlavské základní školy mají za sebou zápisy pro děti z Ukrajiny. Do prvních tříd od září přibude 28 ukrajinských dětí. Z nich půjde 9 dětí do přípravných tříd a jeden předškolák dostal odklad a zůstane nadále ve školce.

„Máme tedy 19 zapsaných prvňáčků cizinců s dočasnou ochranou. Pro případné opozdilce jsou stále volná místa v prvních třídách na Základní škole Jungmannova, Demlova a Křížová,“ doplnil vedoucí odboru školství Tomáš Koukal.

Do škol a školek na Vysočině nastoupilo zhruba 1300 dětí z Ukrajiny. Zapojují se do běžné výuky s českými žáky

Celkem 1143 dětí z Ukrajiny se aktuálně vzdělává na základních školách na Vysočině a 165 dětí navštěvuje některou z mateřských škol. Z toho 63 dětí je nyní zařazeno do předškolního vzdělávání.

Podobná situace je také v mateřských školách, kam bylo přijato celkem 20 dětí, předškoláků, všechny s místem pobytu v Jihlavě. Dalších 21 museli ale odmítnout. „Důvodem byl nízký věk dětí, nespádovost nebo to, že jim chybělo potřebné povinné očkování,“ vysvětlil Koukal.

Jak to bude s adaptační skupinou? 

Odmítnuté děti by ale od září měly mít možnost znovu navštěvovat adaptační skupinu v domě dětí a mládeže na Brněnské ulici. Tam mohou chodit děti od 3 do 6 let, o které se starají tři rodilé Ukrajinky, 2 pedagožky - vychovatelky a pomocná asistentka. 

„Skupina se velmi osvědčila a je do posledního místa využívaná a bude v provozu i během prázdninových měsíců července a srpna. Stejně dobře fungovala v počátku uprchlické vlny i adaptační skupina na Základní škole E. Rošického,“ uvedl radní pro oblast školství Daniel Škarka. „O pokračování skupiny na DDM i po prázdninách nyní jednáme. Bohužel narážíme na kapacitní nebo finanční potíže. Věříme ale, že se nám to přes léto podaří vyřešit,“ doplnil.

Pomůcka v ukrajinštině 

Jihlavští učitelé, kteří mají ve svých třídách také uprchlíky z Ukrajiny, mají už několik dní ve výuce češtiny nového pomocníka. Jsou jím Bajky a pohádky z lesů a luk, jejich autorem je literát Pavel Bezděčka. 

Učitelé v Jihlavě mají novou pomůcku pro výuku uprchlíků. Bajky a pohádky v ukrajinštině vznikly za 65 dní

Jihlavští učitelé, kteří mají ve svých třídách také uprchlíky z Ukrajiny, mají ve výuce češtiny nového pomocníka. Jsou jím Bajky a pohádky z lesů a luk, jejich autorem je literát Pavel Bezděčka.

Pohádky a bajky v jednom jsou dvojjazyčné - v češtině a ukrajinštině. Kniha vznikla za 65 dní. „Jazyky se tak můžeme učit vzájemně. Velmi děkuji za pomoc překladatelce Xenyi Zashchepkina. Jsem šťastný, že knížka vyšla a snad udělá radost,“ dodal autor Pavel Bezděčka.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Magistrát města Plzně | Zdroj Ježkovy oči

Štítky škola, zápis, vzdělání, žák, student, cizinec, Ukrajina, Jihlava, základní škola

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Základní školy v Jihlavě od září doplní prvňáčci z Ukrajiny. Školky děti odmítaly i kvůli chybějícímu očkování | Vzdělání | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.