Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Do škol a školek na Vysočině nastoupilo zhruba 1300 dětí z Ukrajiny. Zapojují se do běžné výuky s českými žáky

Celkem 1143 dětí z Ukrajiny se aktuálně vzdělává na základních školách na Vysočině a 165 dětí navštěvuje některou z mateřských škol. Z toho 63 dětí je nyní zařazeno do předškolního vzdělávání.

„Nástup dětí ukrajinských uprchlíků do mateřských či základních škol je nejlepší možností jejich začleňování,“ říká ve zprávě pro novináře radní Kraje Vysočina pro oblast školství Jan Břížďala. Mateřské a základní školy na Vysočině nabízejí v současné době ještě dostatečnou kapacitu pro přijetí ukrajinských uprchlíků – u mateřských škol je to 820 volných míst a základní školy mohou přijmout dalších 9 179 ukrajinských žáků.

„V tuto chvíli navštěvuje nejvíce dětí z Ukrajiny Základní školu V Sadech v Havlíčkově Brodě, kde je v jednotlivých třídách prvního i druhého stupně zařazeno 49 žáků," jmenuje mluvčí Kraje Vysočina Eva Neuwirthová.

O tom, jak funguje výuka ukrajinských žáků v praxi, jak se daří děti začleňovat do kolektivu a adaptovat na český školní systém, diskutoval radní Jan Břížďala s ředitelkou školy Milenou Honsovou. „Podle zpětné vazby ze škol je skutečně nejdůležitější žáky adaptovat, učit postupně češtině a začleňovat do kolektivů našich žáků při vzdělávání i volnočasových aktivitách,“ doplnil Břížďala. Obdobnou zkušenost má také ředitel Martin Hlávka ze Základní školy T. G. M. v Třebíči, kterou radní Břížďala navštívil v minulém týdnu. Ukrajinské děti se zapojují do běžné výuky jako jejich čeští spolužáci, kromě toho mají každý den část výuky vyčleněnou pro intenzivní výuku češtiny.

Hodnocení článku je 78 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Kraj Vysočina | Zdroj Kraj Vysočina

Štítky vzdělání, škola, školka, výuka, prchlík, Ukrajina, Kraj Vysočina, základní škola, Havlíčkův Brod

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do škol a školek na Vysočině nastoupilo zhruba 1300 dětí z Ukrajiny. Zapojují se do běžné výuky s českými žáky | Vzdělání | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.