Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Učitelé v Jihlavě mají novou pomůcku pro výuku uprchlíků. Bajky a pohádky v ukrajinštině vznikly za 65 dní

Jihlavští učitelé, kteří mají ve svých třídách také uprchlíky z Ukrajiny, mají ve výuce češtiny nového pomocníka. Jsou jím Bajky a pohádky z lesů a luk, jejich autorem je literát Pavel Bezděčka.

Kniha vznikla za pouhých 65 dnů. „Když do Jihlavy začali přicházet lidé z Ukrajiny, aby se tu ukryli před válkou, chtěl jsem jim nějak pomoci. Mluvil jsem s několika ženami, od kterých jsem se dozvěděl, že dětem chybí hračky. V té době tady nechodily do školek ani do škol a tak se nudily. Proto mě napadlo, vydat pro ně knížku,“ zavzpomínal na vznik myšlenky Pavel Bezděčka, který pracuje jako kurátor zoologických sbírek v Muzeu Vysočiny v Jihlavě.

V jihlavských základních školách je aktuálně 273 dětí, které utekly do Jihlavy z Ukrajiny před válkou. Ve školkách jich je 37. 

Pohádky a bajky v jednom jsou dvojjazyčné - v češtině a ukrajinštině. „Jazyky se tak můžeme učit vzájemně. Velmi děkuji za pomoc překladatelce Xenyi Zashchepkina. Jsem šťastný, že knížka vyšla a snad udělá radost,“ dodal Pavel Bezděčka. Oba tvůrci pracovali na knize bez nároku na honorář.

Oficiálními nakladateli jsou město Jihlava, Kraj Vysočina a Muzeum Vysočiny v Jihlavě. „Aktuálně knížky distribuujeme do základních i mateřských škol. Chodit si k nám pro ně mohou ředitelé jihlavských škol, kteří na svých školách žáky z Ukrajiny mají. Máme jich k dispozici 150,“ uvedl vedoucí odboru školství Tomáš Koukal. Dodal, že několik knížek město poskytlo i adaptační skupině v domě dětí a mládeže, kde budou pohádky v rodném jazyce číst dětem jejich učitelky.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Magistrát města Jihlavy | Zdroj Ježkovy oči

Štítky pohádky, bajky, Pavel Bezděčka, Ukrajina, ukrajinština, škola, vzdělání, žák, studium, Jihlava, pohádka, kniha, Muzeum Vysočiny Jihlava, uprchlík

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Učitelé v Jihlavě mají novou pomůcku pro výuku uprchlíků. Bajky a pohádky v ukrajinštině vznikly za 65 dní | Vzdělání | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.