Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Zimní úklid v Jihlavě: Sníh se z centra zatím nevyváží. Dispečeři drží pohotovost 24 hodin

Sníh. Posledních několik dní jedno velké a hodně diskutované téma. S novou „dávkou“ sněhu se musí téměř každý den potýkat také jihlavská radnice. Ta pro tyto účely využívá služeb Služeb města Jihlavy, které mají úklid místních komunikací v krajském městě na starosti. V Jihlavě jsou ale i komunikace, které vlastní Kraj Vysočina. Ty si pověřené osoby udržují vlastní technikou.

Služby města Jihlavy (SMJ) mají pro zimní údržbu k dispozici sedm vozidel M 26, jde o multikáry. Dále pak vlastní tři čtyřkolky, jedenáct traktorů, tři sypače, jeden nakladač a se sněhem ručně pomáhá třicet pracovníků.

Uklizený sníh v ulicích Jihlavy se odváží na základě objednávky města. „Zatím takový požadavek nebyl, a tudíž není ani určené místo, kam se bude vyvážet,“ přibližuje obvyklý postup Martin Málek, mluvčí SMJ.

Jihlavě se za jednu zimu průměrně vysype na komunikace 1000 tun soli, 600 tun drti, 500 tun písku a 120 tisíc litrů solanky.

SMJ v krajském městě udržují zhruba dvě stovky kilometrů komunikací. Neudržuje se kolem dvaceti kilometrů komunikací. Ty jsou označené značkou „Silnice se v zimě neudržuje“.

V zimních měsících v areálu SMJ funguje dispečink zimní údržby. Dispečeři se střídají ve směnách, takže je v provozu nonstop, 24 hodin denně. „Dispečeři podle dané situace povolávají pracovníky a techniku. Například o víkendu se začínalo s úklidem ve čtyři hodiny ráno,“ dodává Málek.

Práci personálu SMJ hodně často komplikuje počasí. Například když během krátké doby napadne velké množství sněhu a v podstatě nastane kalamitní stav. Složité jsou i dny, kdy jsou v krátké době velké rozdíly v teplotách. „Chodníky není povoleno solit, takže v případě náledí se používají pouze zdrsňovací posypy. Například vznikne situace, že led povolí, posyp se kvůli své váze propadne roztátým ledem a sněhem. Večer to zase zmrzne a začne to klouzat, jak kdyby se nesypalo,“ doplňuje na závěr další nepříjemnost spojenou s úklidem sněhu Martin Málek.

Foto Lenka Dvořáková

Štítky sníh, zima, úklid, centrum, radnice, SMJ, Jihlava, Martin Málek, Kraj Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zimní úklid v Jihlavě: Sníh se z centra zatím nevyváží. Dispečeři drží pohotovost 24 hodin | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.