Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Řidiči, už máte zimní přezutí? Pokuta se může vyšplhat až na dva tisíce

Už máte přezuto na zimní pneumatiky? Pokud ne, tak máte nejvyšší čas. Podle Zákonu o provozu na pozemních komunikacích je každý řidič povinen na vozidle užít zimní pneumatiky v období od 1. listopadu do 31. března, pokud se na vozovce nachází souvislá vrstva sněhu, ledu či námraza nebo vzhledem k povětrnostním podmínkám lze takové jevy předpokládat.

„U motorových vozidel s maximální přípustnou hmotností nepřevyšující 3 500 kilogramů musí být zimní pneumatiky umístěny na všech kolech vozidla a hloubka dezénu hlavních dezénových drážek nebo zářezů musí být nejméně 4 mm. Vozidla s maximální přípustnou hmotností převyšující 3 500 kilogramů musí mít zimní pneumatiky umístěny na všech kolech hnacích náprav s trvalým přenosem hnací síly. Hloubka hlavních dezénových drážek nebo zářezů musí být nejméně 6 milimetrů,“ popisuje Dana Čírtková, policejní mluvčí.

Zimní pneumatika má při nízkých teplotách rozdílné vlastnosti než pneumatika letní. Při teplotách nižších než čtyři stupně Celsia má zimní pneumatika lepší přilnavost k vozovce ve srovnání s letní pneumatikou.

Policisté na Vysočině budou v nadcházejících dnech kontrolovat řidiče, jaké mají na svých autech přezutí.  „Při silničních kontrolách se v rámci běžného výkonu služby v zimním období zaměříme především na komunikace, kde by mohly letní pneumatiky ohrožovat bezpečnost a plynulost silničního provozu. Po zkušenostech z předešlých let a ze statistiky dopravních nehod víme, kde nám řidiči s nevyhovující zimní výbavou častěji havarovali nebo úplně zablokovali provoz,“ dodal Jan Kostečka, vedoucí odboru služby dopravní policie Krajského ředitelství policie Kraje Vysočina.

V souvislosti s používáním zimních pneumatik je zapotřebí řidiče upozornit na skutečnost, že dopravní značka Zimní výbava zůstává stále v platnosti. Obce v České republice tak mají stále možnost umístit tyto dopravní značky na svém území. Na místech, kde bude umístěna tato dopravní značka, musí řidiči k jízdě v období od 1. listopadu do 31. března užít k jízdě auto pouze se zimními pneumatikami.

U dopravních nehod, při kterých by měla nepřítomnost zimních pneumatik přímý vliv na vznik nebo průběh dopravní nehody, musí policisté přihlédnout při šetření k této skutečnosti. Při dopravní nehodě se vždy zapisuje do protokolu o dopravní nehodě také informace o použitých pneumatikách na zúčastněných vozidlech.

„Policisté mohou řidičům, kteří nebudou respektovat nařízení o použití zimních pneumatik, uložit blokovou pokutu ve výši až dva tisíce korun. Pokud by řidič jízdou na nevhodných pneumatikách ohrožoval bezpečnost a plynulost silničního provozu, mohou policisté zakázat řidiči další jízdu s  tímto vozidlem,“ doplňuje ještě na závěr Čírtková.

Foto pixabay.com

Štítky pneumatiky, přezutí, zima, vyhláška, řidič, policie, kontrola, dopravní nehoda, pneumatika, dopravní značka, Kraj Vysočina, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Řidiči, už máte zimní přezutí? Pokuta se může vyšplhat až na dva tisíce | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.