Počasí dnes19 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Jihlava plánuje poslat půl milionu korun na opravy dětské nemocnice v Užhorodu

Jihlava plánuje poslat půl milionu korun svému partnerskému ukrajinskému městu Užhorod jako příspěvek na opravy tamní dětské nemocnice. Ukrajinská strana by se na opravách měla podílet stejným dílem, řekl novinářům primátor Rudolf Chloupek (ČSSD). Peníze chce Jihlava poskytnout prostřednictvím dobročinného fondu Viza, jehož prostřednictvím už Kraj Vysočina léta v Zakarpatské oblasti Ukrajiny pomáhá.

Pro Jihlavu, která navázala partnerství s Užhorodem přibližně před osmi lety, to bude první finanční pomoc. „Při naší návštěvě Užhorodu došlo na návštěvu dětské nemocnice, která byla postavena za první republiky Čechy.  To, co jsme tam viděli, nás trochu vyvedlo z konceptu,“ řekl primátor.

Peníze by měly pomoci zlepšit stav dvou nemocničních pater.

Kraj Vysočina pomáhá na Ukrajině už deset let. Za tu dobu mimo jiné přispěl na opravy desítek škol, tří center sociálních služeb a 11 zdravotních zařízení. Pomáhá například i se vzděláváním učitelů češtiny a zajišťováním učebnic, počítačů a dalších pomůcek pro školy. Letos uvolnila Vysočina pro Zakarpatí dalších šest milionů korun. Podle zavedené praxe platí kraj u vybraných akcí polovinu nákladů a stejným dílem na ně přispívají zástupci z Ukrajiny.

Zakarpatská Ukrajina, dříve Podkarpatská Rus, byla od roku 1919 součástí Československa. Od června 1945 byla na základě smlouvy mezi Československem a SSSR o podstoupení Podkarpatské Rusi připojena k tehdejšímu Sovětskému svazu. Dnes je součástí samostatné Ukrajiny.

Autoři | Foto Lenka Dvořáková

Štítky radnice, peníze, nemocnice, Užhorod, Ukrajina, Jihlava, oprava, Kraj Vysočina, Rudolf Chloupek, ČSSD, První republika, Sovětský svaz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlava plánuje poslat půl milionu korun na opravy dětské nemocnice v Užhorodu | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.