Počasí dnes17 °C, zítra23 °C
Neděle 7. července 2024  |  Svátek má Bohuslava
Bez reklam

FOTO: Prázdninová radost. V Zoo Jihlava se narodila dvojčata irbisů, samečci jsou zatím ve vnitřní ubikaci

Jihlavská zoo slaví další úspěch. Narodila se tam dvojčata irbisů, což představuje významný milník – třetí generaci chovanou právě v jihlavské zoologické zahradě.

Dvojčata irbisů, kteří jsou známí také jako levharti sněžní, se narodila v květnu. „Jelikož samice je prvorodička, rozhodli jsme se jí dopřát co nejdelší dobu klidu. Zatím všechno vypadá v pořádku a malí irbisové mají za sebou první veterinární kontrolu. Tato mláďata představují již třetí generaci irbisů narozených v naší zoologické zahradě, čímž potvrzujeme naši dlouhodobou úspěšnost v chovu těchto vzácných a ohrožených šelem,“ uvedla ve zprávě pro novináře Simona Kubičková, vedoucí marketingového oddělení v Zoo Jihlava.

Veterinární prohlídka ukázala, že jde o dva samce. „Doufáme, že tato mláďata přispějí k zachování druhu, který je ve volné přírodě stále ohrožen,“ říká ředitel Zoo Jihlava Jan Vašák. Dodal, že se malí samečci mají čile k světu.

Samečci se postupně rozkoukávají 

„Předpokládáme, že návštěvníci zoo je uvidí během prázdnin, až je samice začne vyvádět do venkovního výběhu. Zatím jsou ve vnitřní ubikaci, ale postupně se rozkoukávají a nabírají odvahu, stejně jako mladá samice ve vedlejším výběhu u levhartů perských,“ poznamenala Kubičková.

Novopečená matka malých irbisů se narodila v jihlavské zoo v roce 2018 a pochází z trojčat. Její bratři odcestovali do Zoo Batu Secret a do Zoo Sofia. „Její matka (babička letošních mláďat) se narodila v Jihlavě v roce 2007 a dožila se 15 let. Otec mláďat pochází z francouzské zoo v Thoiry a jsou mu čtyři roky. Malí irbisové jsou i takovým pomyslným „dárkem“ k výročí – letos je to 30 let co tyto nádherné šelmy chováme a včetně nových přírůstků se zde narodilo 25 mláďat,“ uzavírá Simona Kubičková.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zoologická zahrada Jihlava | Zdroj Zoologická zahrada Jihlava

Štítky mládě, irbis, levhart, zoo, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Prázdninová radost. V Zoo Jihlava se narodila dvojčata irbisů, samečci jsou zatím ve vnitřní ubikaci | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.