Počasí dnes9 °C, zítra10 °C
Sobota 5. října 2024  |  Svátek má Eliška
Bez reklam

Většina okresních soudů na Vysočině je zavřená, pracovníci stávkují kvůli navýšení platů

Některé budovy soudů na Vysočině zůstaly dnes kvůli stávce pracovníků za vyšší platy uzavřené, jinde je provoz omezený. Do stávky se zapojila většina z více než dvou set pracovníků pěti okresních soudů. Stávkují i pracovníci Krajského soudu v Brně včetně jeho jihlavské pobočky.

Dnešní jednání soudy až na výjimky zrušily. Uzavřené jsou na soudech také pokladny, infocentra a podatelny. Podání lze většinou dělat jen elektronicky nebo poštou. Podatelna v Jihlavě ale zůstala otevřená. „Vůbec jsem si neuvědomil, že je stávka. Informovala mě o tom až tady u dveří služba, ale pochodil jsem, vyšli mi vstříc. Zavolali pána, který mi všechno orazítkoval a převzal, jsem rád, že jsem nemusel cestu opakovat,“ řekl starší muž, který přišel k jihlavskému soudu kvůli podání.

O tom, že administrativní pracovníci jihlavského soudu stávkují, informovala u vstupu do budovy jen malá cedule s nápisem Stávka zaměstnanců soudu 29. 5. 2024 za dosažení důstojných platových podmínek.

Až 95 procent stávkujících

Stávkujících pracovníků okresních soudů v Jihlavě, Třebíči a Žďáru nad Sázavou, které spadají pod brněnský krajský soud, je podle mluvčí Kláry Belkovové 85 až 95 procent, ve Žďáru nad Sázavou je to 42 ze 47 lidí.

Na Okresním soudu v Havlíčkově Brodě, který spadá pod pardubickou pobočku Krajského soudu v Hradci Králové, se do dnešní stávky nezapojili jen tři ze 48 pracovníků, řekla ředitelka správy soudu Jana Hermanová. Všechna jednání soud odročil.

„U zdejšího soudu se účastní stávky 27 pracovníků z 28. Jednání nařízená na středu byla odročena,“ sdělila Michaela Tajchl, ředitelka správy soudu pelhřimovského okresního soudu, který spadá do působnosti táborské pobočky Krajského soudu v Českých Budějovicích.

Budou v jednací síni sami

Soudních jednání, výslechů či vyhlášení rozsudků u okresních soudů na Vysočině dnes podle portálu ejustice.cz mělo být takřka sto, uskuteční se jen několik, například u soudu v Třebíči nebyla z osmnácti zrušena dvě jednání. „Okresní soud Třebíč se vyjádřil, že dva z jeho soudců jednání neodvolali a budou v jednací síni sami,“ řekla Klára Belkovová.

Justiční odbory stávku vyhlásily poté, co se minulý čtvrtek nedohodly s ministrem spravedlnosti Pavlem Blažkem (ODS) na požadovaném navýšení platů o 15 procent.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto ceska-justice.cz

Štítky soud, stávka, platy, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Většina okresních soudů na Vysočině je zavřená, pracovníci stávkují kvůli navýšení platů | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.