Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

ANKETA: Mráz poškodil nový jerlín na jihlavském náměstí. Když se neuzdraví, tak ho nahradí zřejmě lípa

Letošní brzké jaro, které nás v dubnu překvapilo letními teplotami, vystřídaly chladné dny i několik mrazivých nocí. Přízemní mrazíky poškodily úrodu zemědělcům a zahrádkářům. Na rozmary počasí „doplatil“ i jerlín japonský, který se nachází na jihlavském Masarykově náměstí, konkrétně v jeho horní části v takzvaném pokojíčku.

Jerlín japonský v jihlavském „pokojíčku", který poškodil jarní mráz 

To, že není „v nejlepší kondici“, je viditelné na první pohled. „Je to jerlín vyměněný před pár dny a ze školky dorazil bohužel namrzlý, takže proto mu ty namrzlé lístky opadaly. Rozhodně mu ale chceme dát ještě šanci, takže teď ho tam do podzimu určitě necháme a uvidíme, jestli ještě znovu obrazí a zazelená se a jak se mu bude dařit,“ řekl redakci Jihlavské Drbny mluvčí Jihlavy Radovan Daněk s tím, že lesní školka jej vyměnila bezplatně. Dodal, že pokud se mu nebude dařit, tak jej město nechá vyměnit zřejmě za lípu.

Takzvaný pokojíček s pěticí jerlínů má Jihlava od června 2022, jeho vybudování vyšlo městskou kasu na 3,4 milionu korun 
Podle dřívějších informací z jihlavské radnice vybudování takzvaného pokojíčku stálo 3,4 milionu korun. Podobná zátiší s lavičkami mají být v příštích letech na náměstí ještě dvě.

Není to jediný strom, který musel být vyměněný. Jak jsme informovali vloni na podzim, dva stromy napadla houbová choroba, takzvaná fusarióza.

Mlatový povrch se osvědčil 

„Pokojíček", jemuž vévodí pětice rychle rostoucích jerlínů japonských, byl na jihlavském náměstí vybudován v černu 2022. Má jakýsi mlatový povrch, ten mezi lidmi ze začátku mohl budit značnou nedůvěru. Veřejnost k němu byla z počátku skeptická, na sociálních sítích kolovaly názory, že bude povrch v období sucha prášit a při dešti bude špinit. To, jak již dříve uvedl mluvčí Daněk, se ale neděje.

Uvítali byste, kdyby bylo na jihlavském Masarykově náměstí více zeleně?

Celkem hlasovalo289 čtenářů

K odpočinku lidí, kteří čekají třeba na MHD, slouží kruhová lavička kolem jednoho z jerlínů. Radnice před několika týdny slíbila, že dodá lavičky kolem všech stromů. Pracovníci Služeb města Jihlavy v polovině dubna začali s přípravou na jejich osazení. „Budou se instalovat snad během května, už jsou kolem stromů připravené betonové patky. Přesný termín, kdy se na ně lidé posadí, nechceme slibovat, ale snad by to mělo být do konce května. Také v tomto měsíci by se měly začít instalovat nové koše,“ dodal na redakční dotaz mluvčí Daněk.

Autorem nových odpadkových košů, které budou v černé barvě, je radní David Beke (ODS). „Dohromady jich bude 69 a z části nahradí stávající, které už dosluhují a jsou poškozené. V současnosti je v městské památkové rezervaci 100 košů," dodal mluvčí Radovan Daněk.

Jihlava bude mít nové odpadkové koše. Důkladně zavírejte popelnice, nezakládejte černou skládku, vyzývá primátor veřejnost

V krajském městě Vysočiny přibývá odpadků. Jihlavská radnice proto plánuje hlavně v městské památkové rezervaci zintenzivnit úklid. Po městě se také objeví nové odpadkové koše, které navrhnul radní Jihlavy David Beke (ODS). Od dubna začne...

Podle Davida Beke směřovaly všechny kroky k tomu, aby nově navržené koše byly funkčnější, levnější a flexibilnější. „Chtěli jsme, aby uměli třeba variovat svůj objem. Chtěli jsme snížit počet typů košů ve městě. Je to pak komplikovanější i pro svoz odpadů. A samozřejmě jsme tak chtěli, aby byly hezké, což je ale subjektivní," doplnil radní David Beke k novým košům s tím, že podle zadání, které stanovila vzniklá pracovní skupina, vytvořil návrh nových košů. Jeden koš vyjde město na 11 tisíc korun bez DPH. 

Revitalizace Masarykova náměstí 

Místo s jerlíny a lavičkami je součástí plánované revitalizace Masarykova náměstí. Její začátek se předpokládá v roce 2026.  

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Lenka Dvořáková

Štítky mráz, strom, zeleň, náměstí, jerlín, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ANKETA: Mráz poškodil nový jerlín na jihlavském náměstí. Když se neuzdraví, tak ho nahradí zřejmě lípa | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.