Počasí dnes27 °C, zítra20 °C
Neděle 30. června 2024  |  Svátek má Šárka
Bez reklam

Batelovskou synagogu čeká oprava střechy za 800 tisíc korun, zahrádkáři jí převedli na židovskou obec

Synagogu v Batelově na Jihlavsku čeká po letech první rozsáhlá oprava. V létě by měla mít novou střechu přibližně za 800 tisíc korun. Od loňského roku je synagoga v majetku Federace židovských obcí ČR (FŽO), která už nechala v interiéru odstranit novodobé stavební úpravy.

Pracuje se i na stavebně-historickém průzkumu, který bude pokračovat restaurátorským průzkumem a stavbu prohlédnou také archeologové. Za majitele to řekl architekt Jaroslav Klenovský, který se dlouhodobě věnuje péči o židovské památky.

Studie obnovy a využití stavby by podle Klenovského měla být dokončena na přelomu roku. „Na to pak musíme udělat projekt pro získání stavebního povolení. Předpokládám tedy, že příští rok nebudeme moci stavebně dělat nic, protože to nebude nachystané,“ řekl Klenovský.

Letos by ale měla synagoga mít opravenou střechu. Její havarijní stav byl také jedním z důvodů, proč se loni dohodl místní svaz zahrádkářů, který dřív synagogu vlastnil, na jejím bezúplatném převodu na FŽO. Synagogu přitom zahrádkáři koupili v 80. letech minulého století. Do roku 2010 v ní provozovali moštárnu.

Zahrádkáři neměli dost peněz

„Střecha už byla v takovém stavu, že to vyžadovalo asi za půl milionu opravu, protože tam zatékalo. Peníze jsme na to samozřejmě neměli, bylo nás v tu dobu asi 31 členů a v pokladně nebo na účtě jsme měli 40 tisíc korun. Různě jsme to zkoušeli, obec by nám asi 120 tisíc korun dala, něco i zahrádkářský svaz, ale k té částce jsme se prostě nedostali. Proto jsme to nabídli zpátky bezúplatně židovské obci, která to přijala,“ vysvětlil předseda batelovské pobočky Českého svazu zahrádkářů Zdeněk Kulhánek.

Podmínkou převodu bylo, že v synagoze budou moci mít zahrádkáři dál své sídlo, že se v ní mohou dál scházet a že židovská obec bude hradit náklady za elektřinu a vodu. „Byly to výhodné podmínky, my tam zatím dál schůzujeme, na galerii, kde se zatím nic neděje,“ řekl Kulhánek.

Zemní vlhkost, to je ořech

Kromě špatné střechy trápí synagogu také rozsáhlá zemní vlhkost, která bude podle Klenovského těžko řešitelná. „To bude ořech, který budeme muset nějak překonat. Odhad nákladů zatím není možné říct, určitě to bude dlouhodobější rekonstrukce, já odhaduju tak tři čtyři roky,“ dodal Klenovský. Na střeše začne stavební firma pracovat letos v létě, řekl její jednatel Roman Vlach. V havarijním stavu je část krovu, který se bude měnit stejně jako krytina, podle požadavků památkářů to bude pálená bobrovka.

Batelovská synagoga stojí v zástavbě bývalého ghetta na místě staršího svatostánku, který zničil na konci 18. století požár. Na jeho základech byla o pár let později postavená nová synagoga, která byla v roce 1825 upravena do klasicistní budovy.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Vysočina Tourism

Štítky synagoga, Batelov, Federace židovských obcí ČR, oprava, svaz zahrádkářů

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Batelovskou synagogu čeká oprava střechy za 800 tisíc korun, zahrádkáři jí převedli na židovskou obec | Jihlavsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.