Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Jihlavský pokojíček má vyměněné dva jerlíny. Ty staré napadla houbová choroba, musely proto pryč

V horní části jihlavského Masarykova náměstí, v prostoru před radnicí v takzvaném pokojíčku, jsou nyní dva nové jerlíny. Ty staré napadla houbová choroba, takzvaná fusarióza. Musely být proto v rámci reklamačního řízení vyměněny, a to bez placení.

Jak uvedla v tiskové zprávě jihlavská radnice, jeden z jerlínů během dvou měsíců celý uschnul, u druhého zaschnul pouze terminální výhon a správce zeleně ho umístí na méně exponované místo ve veřejné zeleni.

Podle dřívějších informací z jihlavské radnice vybudování takzvaného pokojíčku stálo 3,4 milionu korun. Podobná zátiší s lavičkami mají být v příštích letech na náměstí ještě dvě.

„S tímto problémem se nepotýká pouze Jihlava nebo Česká republika, ale celá Evropa. Možná, že vnímavější obyvatelé Jihlavy zaznamenali v letošním roce poměrně časté uschnutí nejen nově vysazených stromů, ale i těch, které jsou na stanovišti aklimatizovány třeba 10 a klidně i 15 let. Proč tomu tak je, je v současnosti předmětem vědeckého výzkumu,“ řekla vedoucí odboru životního prostředí Katarína Ruschková.

Jak ukázaly protokoly z rozboru odebraných vzorků od Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského, lze za příčinu označit houbové patogeny napadající vodivá pletiva stromů.

Jak se osvědčil mlatový povrch? 

Takzvaný pokojíček, jemuž vévodí pětice rychle rostoucích jerlínů japonských, byl na jihlavském náměstí vybudován vloni v červnu.  „Pokojíček“ v horní části jihlavského náměstí má jakýsi mlatový povrch, ten mezi lidmi ze začátku mohl budit značnou nedůvěru. Veřejnost k němu byla z počátku skeptická, na sociálních sítích kolovaly názory, že bude povrch v období sucha prášit a při dešti bude špinit. To se podle mluvčího města Radovana Daňka neděje.

V souvislosti s povrchem neví o zásadnějších problémech. „Možná se takový materiál zcela nehodí na frekventované náměstí. Snažili jsme se doplnit materiál mlatového povrchu, který si po čase od instalace „sednul“, ale nespojil se dobře s podkladem. Proto část doplněného materiálu, bohužel, spláchly větší deště. Záměr architekta rozhodně nechceme kritizovat, moc hezky se mu podařilo „rozbít“ ohromnou plochu vydlážděného kamenného náměstí a stromy budou určitě vytvářet lepší klima,“ zhodnotil koncem června redakci Jihlavské Drbny Radovan Daněk.

Lidé v Jihlavě se ptají po dalších lavičkách v „pokojíčku“. Rádi bychom je doplnili ještě letos, říká radnice

Už je to rok, co má horní část jihlavského Masarykova náměstí parčík, který je přezdívaný pokojíček. Má rozlohu asi 400 metrů čtverečních a dominuje mu pětice rychle rostoucích jerlínů japonských. Kolem jednoho z nich je umístěna kruhová lavička....

Nastínil ale problémy s úklidem a zimní údržbou, která se nedá dělat strojově, ale pouze ručně. V zimě navíc hrozí vytvoření nechtěného ledového kluziště na hůř propustném mlatovém povrchu. „Ale celkově určitě budou klady do budoucna převažovat nad negativy, zvlášť až se rozrostou stromy a budeme si sedat na větší množství laviček,“ věří Radovan Daněk.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Dalibor Mašek | Zdroj Ježkovy oči

Štítky jerlíny, strom, náměstí, pokojíček, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlavský pokojíček má vyměněné dva jerlíny. Ty staré napadla houbová choroba, musely proto pryč | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.