Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Kauza v nemocnicích: Žalobce zvažuje vazbu pro několik obviněných, zadržený je i ředitel Lukáš Velev

Státní zástupce zvažuje návrh na vazbu pro některé z deseti obviněných v kauze, ve které policie vyšetřuje podezření z korupce při nákupu zdravotnického materiálu a kvůli které v pondělí zasahovala policie v krajských nemocnicích, dnes řekla mluvčí Úřad evropského veřejného žalobce (EPPO) Paula Telová Alvesová. Pro kolik lidí by mohl žalobce vazbu navrhnout, mluvčí neupřesnila, neuvedla také, jaký soud by se případnými návrhy mohl zabývat. Soud by ale podle ní návrhy řešil ve středu.

„Deset podezřelých bylo formálně obviněno a evropský pověřený žalobce, který má na starosti vyšetřování, zvažuje podání žádosti o vzetí některých z nich do vazby," sdělila ČTK mluvčí úřadu Paula Telová Alvesová. EPPO se případu ujal, protože dodávka části lékařského vybavení pro nemocnice byla spolufinancována Evropským fondem pro regionální rozvoj v rámci programu „Pomoc při obnově soudržnosti a území Evropy“ (REACT-EU).

Podle serveru Seznam Zprávy ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) v reakci na pondělní policejní zásah zastavilo financování projektů obou nemocnic. Celkově jde o podporu ve výši 959 milionů korun. Nemocnice zatím informace o zastavení dotací nemají.

Škoda asi za 25 milionů korun 

Policie v pondělí zasahovala mimo jiné v sídle Krajské zdravotní v Ústí nad Labem a v Nemocnici Jihlava. Mezi obviněnými jsou podle dřívějších informací EPPO generální ředitel a manažeři zadavatele a také ředitelé dodavatelů zdravotnické techniky. Škoda, kterou podezřelí z korupce způsobili rozpočtu EU při nákupu materiálu pro nemocnice a kterou policie dosud zdokumentovala, činí podle vyšetřovatelů skoro milion eur, tedy asi 25 milionů korun. Úřad ale upozornil, že vyšetřování i nadále pokračuje a škoda může být vyšší.

Úřad tvrdí, že organizovaná skupina nejméně od roku 2022 systematicky manipulovala s veřejnými zakázkami na zdravotnické potřeby pro nemocnice ve prospěch předem vybraných dodavatelů a v některých případech nakupovala zdravotnické vybavení bez zahájení zadávacího řízení. Šlo například o operační stoly, zařízení pro laparoskopické a artroskopické operace, endoskopy, defibrilátory, chirurgické vrtačky a ventilátory.

Představenstvo Krajské zdravotní v pondělí večer odvolalo generálního ředitele Petra Malého, který je podle médií mezi zadrženými. Ředitele Nemocnice Jihlava Lukáše Veleva, který je rovněž zadržený, se rada Kraje Vysočina zatím odvolat nechystá. 

Jihlavskou nemocnici zatím nikdo nekontaktoval 

Lukáš Velev stojí v čele jihlavské nemocnice od roku 2010. Jihlavskou nemocnici zřizuje Kraj Vysočina. K nastalé situaci se proto dnes po jednání Rady Kraje Vysočina vyjádřil hejtman Vítězslav Schrek. „Kde je momentálně pan ředitel, nikdo neví. Kraj Vysočina jako zřizovatele nemocnice zatím nikdo nekontaktoval. Pan náměstek Novotný, v jehož gesci je zdravotnictví, kontaktoval nemocnici, kde v tuto chvíli pan ředitel není. Já jsem včera osobně mluvil s panem primářem Vítem Bártů a jsem dohodnutý na tom, že oni si v tuto chvíli udělají nějakou rešerši té situace, aby nemocnice mohla standardně fungovat, což už se dneska děje,“ komentoval dnes po obědě hejtman Vysočiny Vítězslav Schrek.

To, že by byl ředitel Velev někým nahrazen, dnes rada kraje probírala pouze teoreticky. „Existuje nějaké období, kdy policie může někoho zadržet. Předpokládám, že to policie za 48 hodin nějakým způsobem vyřeší a pak čekám, že nějaký dozorový orgán rozhodne o tom, jaké opatření bude učiněno. A teprve pak se začneme bavit o nějakém konkrétním opatření," nastínil hejtman. Zadržení není podle hejtmana důvodem k odvolání. „To se může stát komukoli z nás," dodal Schrek s tím, že případné obvinění by podle něho bylo vážným důvodem k tomu řešit ředitelovo odvolání.

V Nemocnici Jihlava bylo v pondělí 19. února rušno. Od ranních hodin tam zasahovala Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ). Podle dostupných informací byl zadržený ředitel jihlavské nemocnice Lukáš Velev, který v jejím vedení stojí...

Pondělní zásah NCOZ trval podle mluvčí Nemocnice Jihlava Moniky Zachrlové přibližně od 6:00 do pozdních večerních hodin. V pondělí policie zasahovala kromě Jihlavy a Ústí nad Labem na dalších místech v 11 městech v České republice. Zadržela deset lidí. 

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Kraj Vysočina

Štítky nemocnice, kauza, zadržení, dotace, vazba, Lukáš Velev, Jihlava, Ústí nad Labem

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kauza v nemocnicích: Žalobce zvažuje vazbu pro několik obviněných, zadržený je i ředitel Lukáš Velev | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.