Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Kde je ředitel jihlavské nemocnice Velev? Nevíme, jeho odvolání zatím neřešíme, říká ke kauze hejtman Vysočiny Schrek

, aktualizováno 20. února 2024, 14:48

V Nemocnici Jihlava bylo v pondělí 19. února rušno. Od ranních hodin tam zasahovala Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ). Podle dostupných informací byl zadržený ředitel jihlavské nemocnice Lukáš Velev, který v jejím vedení stojí od roku 2010. Důvodem zadržení je údajná korupce při nákupu zdravotnického materiálu pro nemocnice. Jihlavskou nemocnici zřizuje Kraj Vysočina. K nastalé situaci se proto dnes po jednání Rady Kraje Vysočina vyjádřil hejtman Vítězslav Schrek.

„Kde je momentálně pan ředitel, nikdo neví. Kraj Vysočina jako zřizovatele nemocnice zatím nikdo nekontaktoval. Pan náměstek Novotný, v jehož gesci je zdravotnictví, kontaktoval nemocnici, kde v tuto chvíli pan ředitel není. Já jsem včera osobně mluvil s panem primářem Vítem Bártů a jsem dohodnutý na tom, že oni si v tuto chvíli udělají nějakou rešerši té situace, aby nemocnice mohla standardně fungovat, což už se dneska děje,“ komentoval dnes po obědě hejtman Vysočiny Vítězslav Schrek.

„Poskytli jsme i právní podporu." 

V jihlavské nemocnici proběhla poslední finanční kontrola v roce 2022. Týkala se hospodaření s finančními prostředky.

Dodal, že ředitelství v nemocnici už je dnes otevřené dle běžných úředních hodin. A také to, že v nemocnici určitě dojde k delegování povinností. „Pan primář Bárta (náměstek léčebné péče, pozn. autora) se musí věnovat zejména lékařským povinnostem. A poskytli jsme i právní podporu. Řízení nemocnice nyní převzaly osoby tak, jak je napsáno ve zřizovací listině, a my nyní čekáme na nějaké stanovisko. Předpokládáme, že nás někdo bude informovat. Zřejmě to bude ve chvíli, kdy pan ředitel podá potřebná vysvětlení. A podle toho pak na to budeme reagovat,“ zamyslel se Schrek.

To, že by byl ředitel Velev někým nahrazen, dnes rada kraje probírala pouze teoreticky. „Existuje nějaké období, kdy policie může někoho zadržet. Předpokládám, že to policie za 48 hodin nějakým způsobem vyřeší a pak čekám, že nějaký dozorový orgán rozhodne o tom, jaké opatření bude učiněno. A teprve pak se začneme bavit o nějakém konkrétním opatření," nastínil hejtman. Zadržení není podle hejtmana důvodem k odvolání. „To se může stát komukoli z nás," dodal Schrek s tím, že případné obvinění by podle něho bylo vážným důvodem k tomu řešit ředitelovo odvolání.

Kriminalisté zasahují podle Deníku N v nemocnicích kvůli uplácení a rozdělování zakázek. Mezi zadrženými jsou Petr Malý a Lukáš Velev, ředitelé Krajské zdravotní v Ústí nad Labem a Nemocnice Jihlava. Na případ dohlíží i evropská prokuratura, jde...

Zásah trval až do pozdního večera 

Jak dnes uvedla ČTK, pondělní zásah NCOZ trval podle mluvčí Nemocnice Jihlava Moniky Zachrlové přibližně od 6:00 do pozdních večerních hodin.

Zadržen byl i ředitel v Ústí nad Labem

NCOZ včera zasahovala také v nemocnici Ústí nad Labem. Konkrétně byl zadržený i ředitel Krajské zdravotní Ústí nad Labem Petr Malý a obchodní náměstek Pavel Voral.  Krajská zdravotní sdružuje sedm nemocnic v Ústeckém kraji, vlastníkem je krajská samospráva. „V budově ředitelství zasahuje policie. Poskytujeme součinnost. Další informace nemohu sdělit," uvedla včera mluvčí společnosti Petra Roubíčková.

Jak uvedl Deník N, na případ dohlíží evropská prokuratura, protože jde o evropské dotace. V pondělí policie zasahovala kromě Jihlavy a Ústí nad Labem na dalších místech v 11 městech v České republice. Zadržela deset lidí. Škoda, kterou podezřelí z korupce způsobili, činí asi 25 milionů korun. 

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Nemocnice Jihlava

Štítky ředitel, zakázka, zadržení, nemocnice, Lukáš Velev, nemocnice, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kde je ředitel jihlavské nemocnice Velev? Nevíme, jeho odvolání zatím neřešíme, říká ke kauze hejtman Vysočiny Schrek | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.