Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

ANKETA: Valentýn v Jihlavě. Květinky prodají nejvíc růží, zájem je i o rozvoz. Zamilovaní si dnes dají speciální menu

Dnes slaví všichni zamilovaní. Ti se obdarovávají květinami, sladkostmi, plyšáky, případně si zamilované páry u příležitosti svatého Valentýna dojdou na romantickou večeři do restaurace či na film do kina. Řada lidí svou polovičku obdaruje přáním, takzvanou valentýnkou.

Vedou bonboniéry 

Tento zvyk, tedy výměna zamilovaných kartiček, má původ v anglosaských zemích. A řada Čechů si tento zvyk vzala za své. Nejtypičtějším valentýnským dárkem v Česku jsou podle průzkumu společnosti Nielsen bonboniéry. Tržby za ně jsou během valentýnského týdne o více než polovinu vyšší než průměrné týdenní tržby během roku. Svátek zvyšuje prodej také květinářstvím a restauracím. Na odbyt jdou podle obchodníků i růžová vína a sekty.

Z průzkumu od společnosti Provident vyplývá, že dnešní svátek svatého Valentýna je mezi Čechy oblíbený, slaví ho 43 procent z nich.

Slavíte svatého Valentýna?

Celkem hlasovalo206 čtenářů

Kdo byl svatý Valentýn? 

Svatý Valentin z Terni byl podle legendy 14. února 269 sťat za to, že tajně oddával milence. Manželství bylo v té době zrušeno, protože císař Marcus Aurelius Claudius nepovažoval ženaté muže za dobré válečníky. Valentýn i přes zákaz tajně oddával a mužům radil, aby neopouštěli své ženy a neodcházeli do válek. Císař ho proto nechal popravit.

V křesťanské tradici je Valentýn chápán jako patron mládeže a šťastného sňatku. Světcova relikvie, kost z lopatky, je uchovávána na pražském Vyšehradě.

Anketa Jihlavské Drbny 

Redakce Jihlavské Drbny oslovila mimo jiné několik květinek na Jihlavsku, podle všech oslovených květinářek většina mužů pro květinu chodí až dnes. Výjimečně muži přišli už včera. A mezi květinami už řadu let vede růže. „Objednávky nemáme, muži k nám přijdou a koupí, co je k dispozici. Valentýn je taková nárazová akce. Co se týče ceny, tak jsou dva typy zákazníků. Jedni jsou, řekněme, stovkoví a druhým to je jedno. To pak mám volnou ruku a chtějí navázat květinu od pětistovky výš. Těch mužů, kteří přijdou pro dražší květinu, asi přibývá,“ řekla redakci Drbny Hana Jelínková, která vlastní květinku v Batelově na Jihlavsku.

Na rozvoz si zákazníci rychle zvykli 

Letošní Valentýn se na Vysočině kryje s týdenními jarními prázdninami. „To pro nás není moc příznivé. Třeba studenti, co by sem chodili na Valentýna něco koupit, tady v Jihlavě nejsou. Většina přijde dnes, případně zítra, když třeba zjistí, že byl Valentýn včera,“ směje se Veronika z jihlavského květinářství Orchidea a dodala, že nejvíce oblíbené jsou růže, případně tulipány. A muži ženám na Valentýna častěji kupují jednoduché květiny než složitější vazby. Toto jihlavské květinářství nabízí také rozvoz květin. Podle vyjádření Veroniky je o tuto službu velký zájem. „Lidé jsou naučení, že nemusí nikam chodit, že si to objednají z internetu. A rádi si to nechají dovézt a doručit. Objednávky na dnešek máme, jezdíme už od pondělí, což určitě souvisí s Valentýnem,“ poznamenala Veronika.

Fronty dnes odpoledne očekávají také v jihlavském květinářství Flamengo. I tady chodí muži ve většině případů bez objednávek a nejčastěji pro růže. „Většina přijde dnes po práci, po 14. hodině se to začne hromadit,“ řekla Jihlavské Drbně za Flamengo Jihlava Adéla Kučerová. A dodala, že průměrná cena za květinu u zákazníků tohoto květinářství se pohybuje kolem 500 korun.

Lidé šetří, volí proto menší zákusky 

Muži dnes ženám velmi často kupují květiny, kromě zmíněných bonboniér si zamilované páry zajdou do kavárny nebo cukrárny. To Drbně potvrdila třeba Zuzana Kosová z cukrárny Romance Jihlava. „Určitě každý rok pozorujeme vyšší zájem o naše sladké výrobky. Lidé šetří, takže kupují spíš drobnější zákusky než dorty,“ nastínila Zuzana Kosová.

Více rezervací na dnešní den mají podle Lucie Satrapové i v Café Ignác, ačkoliv letos nemají žádné speciální valentýnské dortíky nebo zákusky.

Stálicí v Jihlavě je cukrárna U Brány. „Zájem o zákusky nebo dorty je nepatrný. Určitě něco navíc prodáme, něco tematicky dozdobíme, ale o extra velké poptávce se mluvit nedá,“ řekl k dnešnímu dni Jan Cakl s tím, že nejčastěji zákazníci kupují malé dorty, ze kterých se nakrájí čtyři porce. „Máme i linecká srdíčka,“ dodal Cakl.

Souběh s jarními prázdninami 

Řada restaurací nejen na Jihlavsku na dnešní den nabízí i speciální valentýnské menu. Aktuálně plně obsazeno mají Medličky nedaleko Batelova. „Letos to asi úplně nesouvisí s Valentýnem, ale spíš s jarními prázdninami. Měli jsme v nabídce i valentýnský pobytový balíček. V restauraci máme řadu rezervací a řešíme, jestli ještě budeme přijímat další,“ popsala za Wellness penzion Medličky Michaela Kmochová.

Více hostů dnes očekávají i v jihlavské restauraci U Dvou Přátel. Ta valentýnské menu letos nabízí vůbec poprvé. „Rezervace už tu nějaké máme. Srovnání s minulým rokem nemáme, protože jsme fungovali krátce a vše bylo takové narychlo. Plno zatím ještě nemáme, počítáme ale s tím, že někteří lidé přijdou i bez rezervace,“ očekává Jakub Tomečka s tím, že valentýnské menu restaurace podává až do soboty.

Valentýnské menu má každý rok v nabídce restaurace Buena Vista, nejinak je tomu i letos. Také tady si lidé volají o rezervaci na dnešek. Jak zjistila naše redakce, nejčastěji mají zájem o večeři. „Většinou jde o páry. Nějaká volná místa ještě jsou,“ ujistil Ondřej Tešný.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Gary Barnes / pexels

Štítky Valentýn, svátek, láska, zamilovaní, květiny, sladkosti, dárek, restaurace, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Aneta Růžová

Krásný článek přeji krásného VALENTÝNA

Středa, 14. února 2024, 12:53Odpovědět

ANKETA: Valentýn v Jihlavě. Květinky prodají nejvíc růží, zájem je i o rozvoz. Zamilovaní si dnes dají speciální menu | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.