Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Do likvidace 50 tisíc kachen na Třebíčsku se zapojí i hasiči. V pozoru musí být i chovatelé na Jihlavsku

Také hasiči Kraje Vysočina se zapojí do likvidace 50 tisíc kachen, které byly v komerčním chovu ve Valdíkově na Třebíčsku nakaženy ptačí chřipkou. Likvidace chovu začne dnes dopoledne a potrvá dva až tři dny.

K masivnímu úhynu kachen v komerčním chovu ve Valdíkově na Třebíčsku došlo v neděli, v pondělí odpoledne veterináři potvrdili nákazu ptačí chřipkou H5N1. Náhle hynutí chovatel zaznamenal ve dvou z celkem osmi hal. „V průměru tři kila vážící kachny budou přenášeny do kontejnerů, kde dojde k zaplynování oxidem uhličitým. Kontejnery budou následně převezeny z místa do kafilerní společnosti," sdělila novinářům mluvčí hasičů na Vysočině Petra Musilová. 

Rukavice, oblek, maska 

Na Vysočině se ptačí chřipka naposledy objevila  v roce 2021 v Rohozné, kde proběhla likvidace pětitisícového chovu především hus.

Do likvidace se zapojí 27 profesionálních hasičů, jejich hlavním úkolem bude dekontaminace osob a zapojené techniky. Každý, kdo vstoupí do kontaminované části areálu chovu s drůbeží bude vybaven ochrannými prostředky, to znamená rukavice, ochranný oděv a maska CM6. „Po ukončení činnosti v hale projdou osoby dekontaminací. Dekontaminací projede také veškerá technika přímo zapojená do likvidace chovu," dodává Musilová. 

Kromě dekontaminačních souprav budou mít hasiči na místě také týlový kontejner a přívěs nouzového přežití. „Tato technika nám umožní být zcela soběstačnými a zajistí nám potřebné zázemí. Předpokládáme, že likvidace chovu bude probíhat i ve večerních a nočních hodinách. Zatím nelze přesně odhadnout, časový horizont ukončení likvidace. Hrubý odhad je páteční odpoledne," nastínila Petra Musilová. 

Jde o letošní třetí ohnisko 

V halách ve Valdíkově bylo 50 tisíc kachen, z nich už asi 5 tisíc uhynulo. Jde o letošní třetí ohnisko nákazy. Předchozí dvě ohniska byla v Pardubickém kraji, jedno v Kosoříně a druhé na farmě Sklené na Svitavsku. „Dynamika šíření ptačí chřipky bohužel nabírá na obrátkách," řekl ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL). Apeloval na chovatele drůbeže, aby chránili své chovy a pokud možno drželi drůbež v uzavřených prostorách.

Zřejmě třídenní utrácení 50 tisíc kachen v chovu na Třebíčsku začne ve středu. Budou usmrcené plynem

Utrácení kachen ve velkém chovu s ptačí chřipkou ve Valdíkově na Třebíčsku začne ve středu, podle předpokladu potrvá dva až tři dny. V halách bylo 50 tisíc kachen, z nich už asi 5 tisíc uhynulo, řekl dnes v Třebíči novinářům ústřední ředitel...

Chovatel ve Valdíkově v neděli nahlásil náhlé masivní hynutí kachen ve dvou z osmi hal. Kachny v těchto halách navíc měly příznaky typické pro ptačí chřipku, mezi něž patří apatie, průjem a dechové potíže.

Na pozoru musí být i v Jihlavě 

Vysoce patogenní onemocnění označované jako H5N1, které bylo diagnostikováno na Třebíčsku, může ovlivnit také chov drůbeže v ORP Jihlava. 

Kolem ohniska bude vymezeno tříkilometrové ochranné pásmo a desetikilometrové pásmo dozoru. „V těchto pásmech budou vyhlášena mimořádná veterinární opatření, která mimo jiné omezí přesuny drůbeže, budou zde provedeny soupisy chovů drůbeže a bude zakázáno pořádání hromadných akcí jako jsou burzy či výstavy ptactva, které představují velké riziko šíření nákaz drůbeže," dodal mluvčí jihlavské radnice Radovan Daněk. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Yvetta Chmelová, SVS ČR | Zdroj ČTK, SVS ČR, Město Jihlava

Štítky kachna, ptačí, chřipka, nákaza, nemoc, likvidace, chov, hasiči, Vysočina, Valdíkov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do likvidace 50 tisíc kachen na Třebíčsku se zapojí i hasiči. V pozoru musí být i chovatelé na Jihlavsku | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.