Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Zřejmě třídenní utrácení 50 tisíc kachen v chovu na Třebíčsku začne ve středu. Budou usmrcené plynem

Utrácení kachen ve velkém chovu s ptačí chřipkou ve Valdíkově na Třebíčsku začne ve středu, podle předpokladu potrvá dva až tři dny. V halách bylo 50 tisíc kachen, z nich už asi 5 tisíc uhynulo, řekl dnes v Třebíči novinářům ústřední ředitel Státní veterinární správy Zbyněk Semerád. V komerčním chovu kachen na výkrm společnosti AGRO-V potvrdili veterináři v pondělí vysoce patogenní ptačí chřipku H5N1.

Jde o letošní třetí ohnisko nákazy. Předchozí dvě ohniska byla v Pardubickém kraji, jedno v Kosoříně a druhé na farmě Sklené na Svitavsku. „Dynamika šíření ptačí chřipky bohužel nabírá na obrátkách," řekl ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL). Apeloval na chovatele drůbeže, aby chránili své chovy a pokud možno drželi drůbež v uzavřených prostorách.

Chovatel ve Valdíkově v neděli nahlásil náhlé masivní hynutí kachen ve dvou z osmi hal. Kachny v těchto halách navíc měly příznaky typické pro ptačí chřipku, mezi něž patří apatie, průjem a dechové potíže.

Kachny ve Valdíkově budou usmrcené plynem. „Uvidíme, zda bude možné zaplynovat haly, zda to je technicky proveditelné. Případně budou využity kontejnery, tak na to je Státní veterinární správa připravena," řekl ministr. Podotkl, že utrácení nebude snadné, protože jde o chov masných kachen, které váží okolo dvou až tří kilogramů. Usmrcené kachny budou převáženy do asanačního podniku v Žichlínku. „I to je bohužel logisticky poměrně náročné, protože cesta bude trvat dvě a půl až tři hodiny, tam a zpátky," doplnil. Prázdné haly se pak vydezinfikují.

Tříkilometrové ochranné pásmo 

Kolem ohniska bude vymezeno tříkilometrové ochranné pásmo a desetikilometrové pásmo dozoru. V těchto pásmech budou platit mimořádná opatření, mimo jiné se omezí přesuny drůbeže. Nebude v nich možné pořádat hromadné akce jako burzy či výstavy ptactva, které jsou velkým rizikem šíření nákazy. Veterináři rovněž provedou soupisy chovů.

Velkochov drůbeže ve Skleném dnes podstupuje první dezinfekci. Kvůli nákaze ptačí chřipkou tam do pondělního večera usmrtili na 20.000 kusů drůbeže. Velkochov patří společnosti Mach Drůbež, minulý týden se muselo kvůli nákaze ptačí chřipkou usmrtit i 73 tisíc kusů drůbeže na farmě téže firmy v Kosoříně na Orlickoústecku.

Vedle tří komerčních chovů letos veterináři potvrdili i 13 ohnisek ptačí chřipky v nekomerčních malochovech. Stejná nákaza byla podle veterinární správy potvrzena také u čtyř uhynulých volně žijících ptáků.

Chov ve Valdíkově je zatím největším ohniskem ptačí chřipky na Vysočině. Na farmě v Rohozné na Jihlavsku veterináři s pomocí hasičů v listopadu 2021 vybili všech 5 tisíc kusů drůbeže. Byly to hlavně chovné husy a husy vykrmené na svátek svatého Martina.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto HZS Libereckého kraje

Štítky kachna, chov, zdraví, chřipka, drůbež. Valdíkov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zřejmě třídenní utrácení 50 tisíc kachen v chovu na Třebíčsku začne ve středu. Budou usmrcené plynem | Třebíčsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.