Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Blýská se na lepší časy? O objekt Radniční restaurace se hlásí zájemci, město tam plánuje stavební úpravy

Jihlava od loňského března opakovaně hledala nájemce pro restauraci, která je ve dvou historicky cenných domech na Masarykově náměstí v Jihlavě. Nyní to vypadá, že se nájemci našli. Jsou rovnou dva.

„Radniční restaurace nás trápí, ale myslím, že v tuto chvíli už máme řešení. Teď předběžně jednáme se zájemci, kteří mají zájem o tyto prostory. Není to jeden zájemce, protože takový člověk, který by měl zájem o celý prostor, se nenašel. To znamená, že bychom to pronajali více zájemcům,“ řekl primátor Jihlavy Petr Ryška (ODS).

Podle něj v tuto chvíli vedení města jedná s člověkem, který by měl zájem o vrchní část objektu, další zýjemce by chtěl pronajmout spodní prostory.

Objekt Radniční restaurace má plochu 1083 metrů čtverečních. 

Rekonstrukce zhruba do podzimu 

Zájemci se ale do podnikání hned nepustí, pár měsíců to potrvá. Město tam totiž bude muset provést nějaké stavební úpravy. „Především, co se týče elektriky, rozvodů vody, a objekt bude nutné rozdělit, aby mohly ty jednotlivé části fungovat odděleně. Třetí částí je sýrárna, který funguje a bude tam fungovat dál,“ ujistil primátor Jihlavy.

Pokud nenastanou nějaké komplikace, tak by rekonstrukce mohla být hotová někdy na podzim. „A od té doby by zase Radniční mohla fungovat,“ nastínil plány primátor Ryška.

„Výhled na náměstí nemá chybu." 

„Rád jsem sem chodil, roky zpět jsme tu měli i několik rodinných sešlostí, vždycky jsme byli spokojení. Pravda, bylo to tu dražší, ale vždycky jsme odcházeli dobře najezení. A ten výhled na náměstí, ten jsme měli s manželkou vždycky moc rádi, neměl chybu. Bylo by dobré, kdyby to tu znovu ožilo, na náměstí se teď nedá moc dobře najíst. Budu držet palce," řekl dnes redakci Drbny Jihlavák Pavel Hlaváček. 

Zavřít musel kvůli penězům 

Ikonická radniční restaurace je zavřená od března 2023. Poslední provozovatel Radniční restaurace Petr Vološčuk požádal o ukončení nájemní smlouvy z finančních důvodů a stále se nepřihlásil nový provozovatel, který by měl o restauraci zájem. Město už bez úspěchu nabídlo pronájem restaurace vloni v červnu a v srpnu. 

Cedule s informací, že je restaurace natrvalo uzavřená, se ve výloze objevila začátkem loňského března. „Situaci nechci komentovat. Musím se nejprve poradit s právníkem, takže teď o tom nechci mluvit,“ sdělil redakci Drbny krátce po uzavření majitel, jednatel a zároveň šéfkuchař Petr Vološčuk. 

Fotografie z března 2023, foto: Dalibor Mašek 

O tom, že finanční situace v jeho podniku není dobrá, se Jihlavské Drbně svěřil už na podzim 2022. „Bohužel o plusu se hovořit nedá. Vzhledem k tomu, že jsem restauraci koupil, a dosud splácím, v listopadu 2019, činnost zahájil v polovině ledna 2020 s několika investicemi a v březnu 2020 přišla corona, nestačila se vygenerovat částka ani na splácení investice, natož vytvořit zásobu na táhlou dvouletou corona krizi. Kdo mohl něco takového na začátku tušit? Ale nechtěl jsem to vzdát hned na začátku, tak jsme museli přistoupit k další půjčce s vizí, že bude lépe,“ vrátil v říjnu 2022 Petr Vološčuk na začátek svého podnikání.

Po covidové pandemii přišla válka na Ukrajině, energetická krize, zdražování surovin. „Vzhledem k celému komplexu Radniční restaurace a pivnice ani nájem není úplně zanedbatelný. Je také vidět, že návrat lidí do restaurace po corona krizi nebyl stoprocentní a s příchodem zdražování potravin jich logicky ještě ubylo. Firemní akce a večírky se nehrnou jako dříve, a nezmění-li se stav energií, přiznáváme, že to může být opravdu hřebíček do rakve,“ naznačil Vološčuk předloni na podzim. A skutečně to nakonec byl pomyslný hřebíček do rakve.

Podpora jihlavských podnikatelů 

Objekt, v němž sídlí Radniční restaurace, je majetkem města. Tudíž je zahrnutý do zhruba 170 nebytových prostor, které město pronajímá. Radní Jihlavy teď rozhodli o tom, že zejména s ohledem na podporu místních podnikatelů se nyní v městských nebytových prostorech nebude navyšovat nájem o inflaci loňského roku, což činí 10,7 procenta. Naopak, v městských bytech si lidé v nejbližší době na nájmu připlatí.

Nájem v městských bytech v Jihlavě podraží. Cena v nebytových prostorech pro podnikatele zatím zůstane stejná

Lidé, kteří bydlí v Jihlavě v městských bytech, musí počítat s navýšením nájmu, a to o inflaci loňského roku, což činí 10,7 procenta. Naopak podnikatelům, kteří využívají městské nebytové prostory, se nájemné nyní zvyšovat nebude. Jak dnes řekl...

„Nájemné v našich bytech budeme valorizovat, protože si myslíme, že ty byty, i ty, které dáváme v naší nejvyšší kategorii, jsou pořád ještě hodně pod tržním nájemným," řekl dnes novinářům primátor Petr Ryška.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Jihlava, Dalibor Mašek

Štítky restaurace, nájemce, rekonstrukce, Radniční, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Strapina

Pěkná restaurace,ale lidí nemaj prachy a to dokonce malí a středně velcí podnikatelé,kteří takové restaurace na malých městech povětšinou tahnou a tak se zase může stát že iten nový majitel z finančních důvodů skončí dřiv než začne!!!!!

Neděle, 4. února 2024, 01:30Odpovědět

Blýská se na lepší časy? O objekt Radniční restaurace se hlásí zájemci, město tam plánuje stavební úpravy | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.