Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Nájem v městských bytech v Jihlavě podraží. Cena v nebytových prostorech pro podnikatele zatím zůstane stejná

Lidé, kteří bydlí v Jihlavě v městských bytech, musí počítat s navýšením nájmu, a to o inflaci loňského roku, což činí 10,7 procenta. Naopak podnikatelům, kteří využívají městské nebytové prostory, se nájemné nyní zvyšovat nebude. Jak dnes řekl primátor Jihlavy Petr Ryška (ODS), je to vstřícný krok vůči podnikatelům, aby se centrum Jihlavy nevylidňovalo kvůli chybějícím službám.

„Nájemné v našich bytech budeme valorizovat, protože si myslíme, že ty byty, i ty, které dáváme v naší nejvyšší kategorii, jsou pořád ještě hodně pod tržním nájemným," řekl dnes primátor Petr Ryška.

Dodal, že městských bytů v krajském městě Vysočiny, je kolem 700. „Z toho zhruba stovka je neobydlená,“ dodal Ryška. U některých bytů město chystá větší rekonstrukci. „Například v lokalitě v ulici Karolíny Světlé. Tam jsou prvorepublikové byty a zde se bude dispozice měnit hodně,“ doplnil náměstek primátora Martin Laštovička (KDU-ČSL).

Město Jihlava má ve svém vlastnictví kolem 700 bytů, nejčastěji mají dispozici 2+1, velká část bytů je menších. Řada nájemníků ale bydlí i ve větších bytech pro větší rodinu. Jihlava má 167 nebytových prostor.

Kolik kdo platí? 

Lidé, kteří bydlí v Jihlavě v městských bytech, platí nájem podle několika sazeb. Nejlevnější jsou takzvané sociální byty a byty zvláštního určení. „Zde stojí metr čtvereční 95,58 koruny,“ vyčíslil Ryška.

Výhody, co se nájemného týče, mají i zaměstnanci města, jeho příspěvkových organizací, divadla nebo ti, co pracují v krajské jihlavské nemocnici. Pro ty platí sazba 119,47 koruny za metr čtvereční. Ostatní nájemci platí za metr čtvereční 143,37 koruny.

Město si pronájmem městských bytů ročně přijde na 18 milionů korun, pokud by se rozhodlo zvýšit nájem v nebytových prostorech, navíc by za rok získalo asi milion korun. „Budeme se snažit náměstí oživovat různými způsoby. Jedním z nich je tedy i to, že jsme se rozhodli nevalorizovat nájemné, přestože to ve smlouvách máme," doplnil k podpoře podnikání v Jihlavě primátor.


 

Hodnocení článku je 30 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Jihlava

Štítky byt, nájem, podnikání, cena, inflace, valorizace, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nájem v městských bytech v Jihlavě podraží. Cena v nebytových prostorech pro podnikatele zatím zůstane stejná | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.