Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Na jihlavském náměstí ubylo pět lip, byly nebezpečné pro kolemjdoucí. Nahradí je nové stromy

K zemi musela jít pětice lip v Jihlavě na Masarykově náměstí. Podle vyjádření radnice šlo o dlouho zvažovaný krok. Důvodem jejich pokácení bylo to, že nebyly zdravé a byly pro okolí nebezpečné.

Jak uvedl Radovan Daněk, mluvčí města, stromy byly z poloviny suché a ulamovaly se z nich silné větve, čímž byly nebezpečné pro kolemjdoucí. A proto musely jít k zemi.

Pokud by takové stromy byly v blízkém lesoparku Heulos, bylo by možné je zredukovat a na místě ponechat. „V tomto případě však stromy rostly u Základní umělecké školy a autobusové zastávky, kde je veliký pohyb pěších a zejména dětí, není tedy možné riskovat jejich zranění,“ vysvětlila vedoucí odboru životního prostředí Katarína Ruschková.


Nebezpečný strom před jihlavskou ZUŠ 

Ani řez v korunách by v tomto případě stromům už život neprodloužil a po redukci korun už by nepůsobily ani esteticky ani ekologicky. Nakonec tedy muselo být rozhodnuto o jejich pokácení. „Jsme si však důležitostí stromů v těchto místech vědomi, proto budou lípy nahrazeny lípami novými již na podzim tohoto roku,“ dodala.

Nové lípy budou mít na podzim lepší podmínky přo život, protože jim bude vyměněný substrát. „Stávající silně zhutněné a psí močí a dalšími látkami degradované substráty už by stromům růst neumožnily," dovysvětlil Radovan Daněk. 

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Jihlava | Zdroj Ježkovy oči

Štítky strom, zeleň, náměstí, centrum, radnice, nebezpečí, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na jihlavském náměstí ubylo pět lip, byly nebezpečné pro kolemjdoucí. Nahradí je nové stromy | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.