Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Do jihlavské zoo dorazil samec vzácné babirusy. Brzy by se měl představit návštěvníkům, v plánu je i odchov

Jihlavská zoo má opět po několika měsících samce babirusy sulaweské. V minulém týdnu dorazil z Německa a doplní tak tři zdejší samice. Zanedlouho by se měl ukázat veřejnosti a v delším časovém horizontu bude zaděláno na odchov tohoto vzácného prasete.

Babirusa sulaweská patří mezi klenoty jihlavské zoologické zahrady, její návštěvníci mohou tyto nezaměnitelné savce obdivovat již od roku 2001. Do června tohoto roku disponovala zoo třemi samicemi a jedním samcem, ten ale v důsledku dlouhodobých zdravotních problémů musel být uspán. 

V indonéštině znamená slovo babi prase a rusa jelen, dohromady tedy prasojelen. Babirusy jsou všežravci, žijí v malých skupinách do deseti jedinců. Na rozdíl od ostatních prasat se velice pomalu rozmnožují, protože samice rodí pouze jedno, vzácně dvě mláďata.

Samice ale nemusely smutnit dlouho, "stavy" byly v doplněny. „Minulý týden k nám dorazil nový dvouletý samec z německé Zoo Opel,“ prozradila vedoucí marketingu jihlavské zoo Simona Kubičková„Momentálně si zvyká na nové prostředí a postupně se bude seznamovat se samicemi. Jakmile to bude možné, budou ho moci vidět i návštěvníci,“ dodala.

Kubičková doufá, že si nový samec rychle zvykne a jihlavská zoo, která babirusy sulaweské chová jako jediná v České republice, se bude těšit z dalšího odchovu. 

Babirusa sulaweská (Babyrousa celebensis) je velice vzácným druhem v přírodě i v chovech zoologických zahrad. Vyskytuje se pouze na ostrově Sulawesi a několika přilehlých ostrůvcích v Indonésii, kde obývá tropické deštné lesy. Samci mají v horní i dolní čelisti hákovité špičáky, které se jim stáčí nad hlavou. Slouží jim na ozdobu a k vzájemnému imponování. Díky nim dostaly i své pojmenování, protože místním domorodcům připomínaly parohy.

Ohodnoť článek

Foto Simona Kubičková | Zdroj Zoologická zahrada Jihlava

Štítky babirusa sulaweská, Zoo Jihlava, odchov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do jihlavské zoo dorazil samec vzácné babirusy. Brzy by se měl představit návštěvníkům, v plánu je i odchov | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.