Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Farma v Rohozné vykrmila okolo 1500 svatomartinských hus, už jsou prodané. Cena šla letos mírně nahoru

Svatomartinské husy z Rohozné na Jihlavsku už jsou asi měsíc vyprodané, přestože jich je o polovinu víc než loni. Tamní farma jich letos vykrmila okolo 1500. Zamluvily si je restaurace a obchody, přijíždějí pro ně drobní zákazníci. Farma už naráží na svůj limit, co se týče porážky, protože jde o čerstvé maso. Husy dodává pouze chlazené, řekl farmář Josef Tříska.

Porážet vykrmené svatomartinské husy začali farmáři zkraje tohoto měsíce. „Máme nějaké restaurace, které chtějí mít husy dřív, chtějí si je rozporcovat," řekl Josef Tříska. Větším odběratelům farmáři husy rozvážejí, dodávají je i do Liberce, Prahy, Brna nebo Olomouce. Drobní zákazníci si většinou pro husy jezdí na farmu, stavují se tam i ze vzdálených míst.

Svatomartinská husa

Mnohé rodiny si svátek svatého Martina, tedy 11. listopadu, neumí představit bez svatomartinské husy. Tento zvyk má nejspíš kořeny v legendě, že se Martin schovával v husníku, ale husy ho prozradily. Jiná legenda říká zase to, že husy na venkovském kázání svatého Martina tolik rušily, proto se teď pečou v den svátku svatého Martina jakoby za trest.

Pečenou husu s knedlíkem a zelím doplňuje vývar zvaný kaldoun a také se peče svatomartinské pečivo - třeba plněné rohlíčky. 

Rohozenská farma má vlastní chov hus, základní hejno jich teď čítá přes 1000. Zjara farma prodává housata, část z nich si nechává na výkrm. Letošní svatomartinské husy byly rychle rozebrané podobně jako před rokem, kdy jich farmáři kvůli oslavám svátku svatého Martina vykrmili tisícovku. Na Vánoce nechává farma jen malé množství hus, podle zkušenosti je pro ně v tomto období odbyt nesrovnatelně menší.

Nejdražší je krmení 

Kdo byl svatý Martin? 

Svatý Martin z Tours byl římský voják, poustevník a biskup v Tours. Martin se narodil v roce 316, některé zdroje pracují i s rokem 317, a to na místě, které se jmenovalo Sabarie. V katolické církvi patří mezi první nemučedníky, které církev označila za svaté.

Je zakladatelem prvních klášterů na území dnešní Francie. Svou misijní činností se snažil potírat pohanství, přičemž obracel lidi na křesťanství. Ke christianizaci pohanů užíval i násilné prostředky, jak vůči pohanským věřícím, tak i k jejich posvátným místům. Je známý i díky křesťanské legendě, ve které se rozdělil se žebrákem o svůj plášť.

Svatomartinské husy farma prodává oškubané, vykuchané a chlazené, váží okolo pěti kilogramů. Cena husí pečínky z Rohozné se letos zvýšila mírně. Při drobném prodeji se za kilogram platí 250 korun, proti minulému roku o desetikorunu více. „Náš největší náklad je krmení," řekl Tříska. Na energie je náročné líhnutí housat v umělé líhni, která i pak ještě potřebují být nějakou dobu v teple.

Před dvěma lety přišla farma v Rohozné o všechny chovné i vykrmené svatomartinské husy, protože se u nich rozborem krve prokázala ptačí chřipka. Podle letošní veterinární kontroly je podle farmáře chov v pořádku. Veterináři dohlížejí také na porážku hus.

Husy od roku 1974

V Rohozné je jediná velká husí farma na Vysočině, která se zabývá také líhnutím housat. Husy se tam chovají od roku 1974. Chov dřív patřil zemědělskému družstvu, teď funguje jako rodinná farma.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Lenka Dvořáková

Štítky chov, gastro, husy, farma, prodej, sv. Martin, tradice, Rohozná

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Farma v Rohozné vykrmila okolo 1500 svatomartinských hus, už jsou prodané. Cena šla letos mírně nahoru | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.