Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Blíží se Dušičky. Návštěvní hodiny hřbitovů se prodlouží, útokům vandalů budou bránit policisté

Po roce opět zavzpomínáme na své blízké, kteří už nejsou mezi námi. Už během tohoto víkendu bude na hřbitovech více lidí, než je obvyklé. Na to reagují také Služby města Jihlavy (SMJ), které u příležitosti takzvaných Dušiček rozšíří návštěvní hodiny v areálu krematoria.

Součástí areálu krematoria je urnový háj, dvě vsypové a jedna rozptylová loučka. „Hlavní brána na Smrčenské ulici, kde se nachází i parkoviště, bude pro návštěvníky v čase svátků otevřena denně od 7 do 20 hodin. Vedlejší branka, jejíž vchod se nachází přímo u budovy krematoria, bude otevřena pouze v pracovní dny od 8 do 14 hodin," informoval v tiskové zprávě mluvčí SMJ Martin Málek.

Věnce, vazby, svíčky 

Ústřední hřbitov Jihlava a hřbitov Na Kalvárii nově provozují SMJ od 1. července 2023. Jejich otevírací doba pro veřejnost je od 1. dubna do 2. listopadu od 7 do 20 hodin a od 3. listopadu do 31. března od 7 do 17 hodin.

Zdroj: Služby města Jihlavy 

Pokud ještě nemáte koupený věnec nebo nějakou ozdobu či vazbu k Památce zesnulých, pak si můžete toto zboží zakoupit přímo v areálu jihlavského krematoria. „Návštěvníci si mohou přímo na místě zakoupit svíčky, věnečky, rostlé květiny, řezané květiny a další produkty spojené s Dušičkami," dodává Málek. Prodej začal 25. října a bude ukončený 2. listopadu. Prodejci budou na místě v čase od 11 do 16 hodin ve všední dny a o víkendu od 9 do 16 hodin.

„Úklid v areálu probíhá průběžně celý rok. Přesto pracovníci SMJ uklidí před svátky celý areál znovu, aby návštěvníci mohli uctít Památku zesnulých v čistém prostředí. Udržet areál čistý je v tomto období daleko náročnější, protože se musí častěji vysypávat odpadkové koše, uklízet misky od vyhořelých svíček, povadlé květiny a další věci," řekl k čistotě areálu Martin Málek.

Vzpomínka na všechny věrné zesnulé, Památka všech věrných zemřelých, Svátek zesnulých, Památka zesnulých či lidově Dušičky, která připadá na 2. listopadu, je v římskokatolické církvi dnem liturgického roku, kdy se církev modlí za duše v očistci. Liturgické obřady slouží v tento čas i Církev československá husitská, která vzešla z prostředí katolického modernismu po první světové válce. 

Zdroj: wikipedia

Pozor na vandaly 

Hroby a pietní místa každoročně neujdou pozornosti vandalů. Proto se i v tomto areálu budou pohybovat strážníci. Jihlavská městská policie prochází areál několikrát denně.  „Od 30. října do 3. listopadu budou naši strážníci na místě nepřetržitě. Do 10. listopadu tam pak budou častěji vyjíždět na kontroly,“ upozornil ředitel městské policie Jan Frenc. 

S orientací na jihlavských hřbitovech i v urnovém háji pomůže návštěvníkům aplikace a na Ústředním hřbitově také dotyková obrazovka, která je hned u vstupu.

Prosíme také návštěvníky, aby zapálené svíčky pokládali pouze na místa k tomu určená, aby nedošlo k následnému požáru. Věříme, že v důstojném prostředí areálu krematoria bude zachovaná pieta a místo se nestane terčem útoku vandalů," doufá mluvčí SMJ. 

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jozef Babij | Zdroj Služby města Jihlavy, wikipedia, Město Jihlava

Štítky dušičky, památka zesnulých, úmrtí, hřbitov, krematorium, návštěva, SMJ, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Strapina

Doufá že ty zkurvený vandalský hyeny si letos dají pohov,letos v Karviné už jsme stím měli zatracený hyen!!!!

Sobota, 28. října 2023, 14:12Odpovědět

Blíží se Dušičky. Návštěvní hodiny hřbitovů se prodlouží, útokům vandalů budou bránit policisté | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.