Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

ANKETA: Za okny babí léto, v regálech Vánoce. Obchody v Jihlavě už nabízí soby, řetězy i ozdoby na stromek

Přesně za tři měsíce už budeme mít rozbalené asi všechny vánoční dárky, snědenou asi i poslední porci kapra se salátem a během volna si budeme užívat vánoční pohádky v televizi. Vánoční náladu, ačkoliv právě prožíváme příjemně teplé babí léto, v nás chtějí probudit už nyní, tedy tři měsíce před Štědrým dnem, někteří prodejci. V regálech některých jihlavských obchodů už najdeme vánoční dekorace, řetězy, ozdoby, světýlka a třeba i balicí papír.

Ozdoby na stromeček, postavičky Santy Clause nebo světýlka už teď nabízí například řetězec Action. V Jihlavě tuto prodejnu najdeme v nákupním centru Aventin v Pelhřimovské ulici. „No já nevím, kam se tak spěchá? Na oknech doma mám ještě letní muškáty, pořád krásně kvetou, začínám pokukovat po vřesu, kterým si vyrobím podzimní truhlíky, a tady už na mě kouká Santa Claus. Tohle mi přijde fakt přehnané. Vánoční věci kupuji až tak kolem Mikuláše, dřív mě moc nezajímají. Pak bych se na Vánoce už ani netěšila,“ řekla s úsměvem Tereza Fialová, kterou jsme oslovili v prodejně Action ve chvíli, kdy stála u pokladny.

Vánoční zboží zatím nechává chladným i Josefa Popelu, který do prodejny Action přišel pro psí granule. „Já v první chvíli myslel, že špatně vidím. Vánoce na konci září, to snad ne,“ kroutil hlavou Josef Popela.

Obvykle se začátkem nového školního roku, tedy na začátku září, první vánoční zboží přichází i na prodejny řetězce KiK. I tady jsme tento týden, konkrétně v prodejně KiK v jihlavské Cityparku, mezi halloweenskými strašidýlky a dekoracemi na podzim narazili na vánoční keramiku, ozdoby na stromeček, postavy sobů, adventní svíčky či vánoční skřítky. „Že je na Vánoce ještě brzo? Naše zkušenost je spíše opačná. Zákazníci chtějí být připraveni a vánoční sady začínají pomalu nakupovat už s podzimními a halloweenskými dekoracemi. Hlavní sezónu však očekáváme v proběhu listopadu a prosince, kdy vánoční přípravy vrcholí,“ sdělil redakci Jihlavské Drbny Martin Šatný, jednatel společnosti KiK pro ČR a SR.

Štědrý den budeme slavit přesně za 88 dní, v tomto roce vánoční svátky (24.12., 25.12., a 26.12.) vychází na neděli, pondělí a úterý.

Vánoční prázdniny začínají v sobotu 23. prosince 2023 a končí v úterý 2. ledna 2024.

Podle něj zákazníci vánoční zboží zákazníci začínají pozvolna nakupovat už od září. „Prozatím nakupují především svíčky, světelné řetězy a dárková balení. Dobře se ale prodávají i vánoční ozdoby, figurky a drobné interiérové dekorace,“ jmenuje Martin Šatný.

Jak doplnil, v loňském roce byla, co se vánočních ozdob a dekorací týče, velmi populární kombinace černé a zlaté, letos je to černá a v kombinaci s bílou. „Dlouhodobě velmi vyhledávané jsou ale také tradiční vánoční barvy – červená, zlatá, stříbrná. V posledních letech se přidala i růžová a bílá. Zákazníci u nás nakupují jak ozdoby na stromeček, světelné řetězy, tak i interiérové doplňky, jako jsou figurky, svíčky a podobně,“ řekl za KiK jednatel Šatný.

Obchody a vánoční zboží v září - je to podle vás brzy, nebo ne?

Celkem hlasovalo368 čtenářů

V rámci průzkumu jsme tento týden zašli ještě do jedné takzvané rodinné prodejny – do obchodu řetězce Pepco, konkrétně do pobočky v Cityparku. Tam vánoční zboží zatím nenabízí. Jak jsme zjistili, prodejny Pepco jsou zásobovány každý druhý den, kdy je distribuce zboží řízena centrálně z Polska. „Z tohoto důvodu Vám nemáme možnost poskytnout informace o produktech, které budou k dispozici. Stejně tak nejsou tyto informace dostupné ani na prodejnách,” sdělil Drbně řetězec Pepco.

Vánoce v Jihlavě 

Letos vychází první adventní neděle na 3. prosince. A co se bude dít během adventu v krajské Jihlavě? Obyvatelé Jihlavy i návštěvníci se mohou těšit hned na několik vánočních novinek. V plánu jsou hned dvě kluziště – jedno velké bude již tradičně umístěno na Masarykově náměstí, jeho součástí bude i půjčovna, převlékárna a brusírna bruslí. Menší kluziště se bude nacházet na Parkánu Matky Boží. Jak sdělil letos v červnu mluvčí jihlavské radnice Radovan Daněk, určené bude pro začátečníky a malé děti. „Kluziště by mělo být v provozu až do jarních prázdnin 11. – 18. února 2024,“ nastínil plány Radovan Daněk.

Nový bude na jihlavském Masarykově náměstí velký stan, bude to vlastně zastřešené pódium, kde se lidé budou moci schovat při nepříznivém počasí. Novinkou by měly být i světelné instalace. Ty by se měly objevit na více místech, než tomu tak bylo v předchozích letech.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Lenka Dvořáková

Štítky advent, zboží, Vánoce, prodej, prodejna, řetězec, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Aneta Růžová

Super článek a já souhlasím že je ještě brzo

Středa, 27. září 2023, 15:18Odpovědět

ANKETA: Za okny babí léto, v regálech Vánoce. Obchody v Jihlavě už nabízí soby, řetězy i ozdoby na stromek | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.