Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Na Vysočině se zhoršila kvalita vody v několika přírodních koupalištích, zákaz hlásí Sedlice a Kachlička

Na Vysočině se v posledním prázdninovém týdnu zhoršila kvalita vody v několika přírodních koupalištích. Nevhodné ke koupání jsou podle aktuálních informací krajské hygienické stanice přehrada Trnávka, Břevnická nádrž a rybníky Ředkovec a Medlov. Zákaz koupání hygienici prodloužili u přehrady Sedlice na Pelhřimovsku a v rybníku Kachlička na Havlíčkobrodsku.

Na Vysočině teď hygienici kontrolovali vodu v sedmi nádržích, které měly horší výsledky v minulém týdnu. U Sedlice a Kachličky prodloužili dříve vydaný zákaz koupání. Kvůli velkému výskytu sinic a chlorofylu tam lidem při koupání hrozí poškození zdraví.

Kvalita vody se v posledním týdnu zhoršila v Břevnické nádrži u Chotěboře a v rybnících Ředkovec a Medlov. Jsou teď nevhodné ke koupání, stejně jako přehrada Trnávka na Pelhřimovsku, která už ale měla stejné hodnocení od poloviny tohoto měsíce.

O něco lepší kvalitu než před týdnem má naopak přehrada Dalešice. Je vhodná ke koupání, i když v její vodě hygienici zaznamenali zvýšené množství chlorofylu. Rekreantům doporučují po koupání sprchu.

Krajská hygienická stanice kontrolovala v letošní letní sezoně 19 přírodních koupališť na Vysočině. Minulý týden měly čistou vodu zatopený lom v Horní Cerekvi, biotop v Třešti, rybníky Velký Pařezitý a Malý Pařezitý na Jihlavsku, Velké Dářko, Sykovec a Domanínský na Žďársku. Jen mírně sníženou kvalitu vody zaznamenali hygienici ve žďárské nádrži Pilská, rouchovanském koupališti Stejskal, rybníku Koupaliště v Novém Městě na Moravě a v koupacím biotopu v Jemnici.

Na Vysočině se podle Českého hydrometeorologického ústavu dnešní teploty pohybují do 20 stupňů Celsia. Tepleji by mělo být o víkendu, zejména v sobotu, kdy by odpolední teploty mohly stoupnout až k 26 stupňům Celsia.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto vysocina.eu

Štítky ČR, rekreace, zdraví, koupaliště, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Vysočině se zhoršila kvalita vody v několika přírodních koupalištích, zákaz hlásí Sedlice a Kachlička | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.