Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Úleva pro pacienty paliativní péče v Jihlavě. Se stresem a bezmocí zde pomáhá aromaterapie

Paliativní stanice v jihlavské nemocnici jako jedna z prvních v České republice využívá aromaterapii. Jde o nástroj, který dokáže ulevit pacientům od bolestí, lépe zvládat nevolnosti, nebo jenom zpříjemnit chvíle na lůžku. Vonné oleje používají sestřičky první měsíce a už teď vidí, že to má smysl. Inspirovat se jely do Švýcarska, kde aromaterapii mají jako běžnou součást léčby již roky.

„Někteří pacienti nemají chuť k jídlu, trpí nevolností. Jejich blízcí jim chtějí přinést třeba něco dobrého k jídlu, nebo je jinak potěšit. A právě vonné oleje jsou cestou, jak oběma stranám, tedy návštěvám i pacientům, přinést radost. Skvělé je, když se pacientovi danou esencí masíruje třeba ruka, nebo nohy,“ popisuje staniční sestra paliativní stanice Dana Kousalová. Na oddělení mají aromalampy, nebo keramické destičky, na které se oblíbená vůně nakape.

Výbornou zkušenost mají se směsí na „dobré odcházení“, která má zklidňující účinky jak pro pacienty, tak celou rodinu. Právě v posledních okamžicích strávených se svým blízkým se klidné aroma jemně rozvoní pokojem a ve spojení s masáží ruky se dá lépe zvládnout tak náročný životní okamžik.

V jihlavské nemocnici již proběhly dva kurzy aromaterapie pro zdravotníky a chystá se nejméně jeden další: „Myslím, že aromaterapie dělá dobře i nám sestřičkám. Pokud je náročný den, zavoníme aromalampou a hned je den příjemnější. Stejně tak pro návštěvy, které přijdou. Pokud to někde příjemně voní, je člověku lépe,“ dodává Dana Kousalová s tím, že dalším krokem, ke kterému se chystají, jsou provoněné náplasti na bolest.

Paliativní stanice jihlavské nemocnice má 15 lůžek a ročně tam zdravotníci pečují zhruba o 120 pacientů. Paliativní péče zahrnuje péči o nemocné, u nichž již byly vyčerpány možnosti léčit vlastní závažné onemocnění, ale léčba i péče jsou zaměřeny na zmírnění příznaků nemoci.

Hodnocení článku je 72 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Nemocnice Jihlava | Zdroj Nemocnice Jihlava

Štítky paliativní stanice, aromaterapie, Nemocnice Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Úleva pro pacienty paliativní péče v Jihlavě. Se stresem a bezmocí zde pomáhá aromaterapie | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.