Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Premiér Fiala: Navýšení rodičovské o 50 tisíc korun odpovídá potřebám i možnostem rozpočtu

Navrhované navýšení rodičovského příspěvku o 50 tisíc korun odpovídá podle premiéra Petra Fialy (ODS) potřebě částku zvýšit a zároveň možnostem státního rozpočtu, řekl to dnes novinářům. Na konci června ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) informoval o tom, že od 1. ledna příštího roku by měl být příspěvek navýšen na 350 tisíc korun, zároveň se na tři roky zkrátí doba jeho čerpání. Novelu posoudí Sněmovna.

Pevnou hranicí na nárok bude 1. leden 2024. Podle Fialy vždy musí existovat nějaká hranice, není ji jednoduché stanovit. „Musíme zohledňovat spoustu věcí, například i to, jaké jsou celkové podmínky pro rodiny s dětmi," poznamenal Petr Fiala. Jednou z podmínek, aby ODS souhlasila se zvýšením rodičovské, podle Fialy bylo to, aby se zároveň začaly vytvářet co nejlepší podmínky pro návrat rodičů do zaměstnání.

„To, jak je teď navrženo navýšení rodičovské, odpovídá potřebám nějakým způsobem částku navýšit a současně možnostem, jaké státní rozpočet má," dodal předseda vlády.

Podle předsedkyně Sněmovny a TOP 09 Markéty Pekarové Adamové je důležité vnímat i to, že rodičovský příspěvek není jedinou pomocí, kterou rodiny s dětmi dostávají. Zmínila například "masivní pomoc státu, co se týče cen energií".

Co se týče toho, že navýšení příspěvku bude platit pouze pro děti narozené od ledna příštího roku, Pekarová Adamová uvedla, že je nutné nastavit nějakou hranici. Pro její stranu byla důležitá i debata o tom, kde se na navýšení příspěvku vezmou peníze, a zkrácení délky pobírání rodičovské.

Jurečka v červnu řekl, že loni vydal stát na rodičovský příspěvek 32,4 miliardy korun. Rodičovská se naposledy zvedla v roce 2020 o 80 tisíc korun na 300 tisíc korun. Rodiče mohou teď sumu čerpat do potomkových čtyř let. Čím vyšší je měsíční částka, tím rychleji se suma vybere. Měsíčně je možné pobírat až 70 procent základu výdělku.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Facebook Petra Fialy

Štítky rodičovská, dovolená, podpora, premiér, Petr Fiala, ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Libor Burian

Je hezké jak se mafiáni chlubí kolik lidí je tady závislých na různých dávkách. Milion na nebo pod hranicí chudoby, statisíce nesmyslných exekuci třeba za desetikorunový dluh. Jejich banky jim půjčili miliardy tak se tady zase rojí chladi a další, slaví narozeniny, berou si modelky, plní stránky bulváru a jsou jakoby celebrity. O důvodech dnešního marasmu píšu v diskusích pod Komentáře, Glosy, a další články zde na drbně.

Úterý, 22. srpna 2023, 12:04Odpovědět

Premiér Fiala: Navýšení rodičovské o 50 tisíc korun odpovídá potřebám i možnostem rozpočtu | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.