Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Také na Vysočině dnes hrozí bouřky, výstraha platí do 22 hodin. V sobotu naměříme přes 30 stupňů

V části České republiky i dnes večer opět hrozí silné bouřky, provázené nárazy větru, přívalovými srážkami nebo i menšími kroupami. Největší pravděpodobnost bouřek je na Šumavě a na severovýchodě Česka, uvádí Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Zároveň upozornil, že od sobotního poledne budou teploty v Česku stoupat nad 31 stupňů Celsia.

Varování meteorologů před silnými bouřkami platí od dnešního poledne do 22:00. V Čechách se týká pohraničních hor a části Českomoravské vrchoviny. Silné bouřky se mohou vyskytnout rovněž ve Slezsku a na severovýchodě Moravy.

Vzhledem k předpokládanému pomalému postupu bouřek budou největší nebezpečí představovat přívalové srážky s krátkodobými úhrny ojediněle kolem 40 litrů vody na metr čtvereční. Vyskytnout se mohou i malé kroupy kolem a nárazy větru o rychlosti 50 až 70 kilometrů v hodině. „Zejména v oblastech, kde je již vyšší nasycení území po předchozích srážkách, může docházet k lokálnímu zatopení nebo je i vyšší riziko přívalové povodně," upozorňují meteorologové.

Největší pravděpodobnost bouřek je dnes podle ČHMÚ na Šumavě a na severovýchodě České republiky. Večer budou bouřky slábnout, nejdříve v Čechách, později na Moravě a ve Slezsku.

V sobotu by mělo pršet už jen ojediněle a spíše ve východní polovině území, uvádí ČHMÚ na facebooku. V důsledku přílivu teplého vzduchu od jihozápadu budou teploty vzduchu v Čechách a na jižní Moravě stoupat nad tropických 30 stupňů Celsia. V neděli už budou nad touto hodnotou teploty i jinde v ČR. „V neděli jsou srážky nejpravděpodobnější na severu republiky, ale ani tam rozhodně neproprší celý den," doplnili meteorologové na sociální síti.

Silné lokální srážky se v Česku vyskytly již v úterý, kdy zasáhly především západ Čech. Ve středu působily problémy hlavně ve středních Čechách a v Praze, kde intenzivní bouřka s přívalovým deštěm mimo jiné zaplavila suterén Státní opery, kde způsobila škody za miliony korun.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto leoleobobeo/pixabay

Štítky počasí, teplota, bouřka, srážky, výstraha, meteorologové, Vysočina, ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Také na Vysočině dnes hrozí bouřky, výstraha platí do 22 hodin. V sobotu naměříme přes 30 stupňů | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.