Počasí dnes19 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Základna v Náměšti dostala dvě americké helikoptéry. Staré sovětské stroje možná pomohou na Ukrajině, naznačila Černochová

Bitevníky Mi-24 sovětské provenience, které armáda nahradí americkými vrtulníky, mohou najít uplatnění na Ukrajině, kam bude nadále směřovat pomoc. V dnešním projevu k zákonodárcům, vojákům a dalším hostům na základně vrtulníkového letectva u Náměště nad Oslavou to naznačila ministryně obrany Jana Černochová (ODS). Bezpečnost a obranyschopnost ČR nemůže být podle ministryně do budoucna materiálně závislá na rizikových zdrojích z Východu.

Základna dnes dostala ze Spojených států první víceúčelový vrtulník UH-1Y Venom. V součtu tak už má čtyři nové americké vrtulníky, jimiž česká armáda nahradí ruskou techniku. Nákladní letoun dnes brzo ráno na základnu přepravil i třetí bitevník AH-1Z Viper. První dva americké stroje má základna od konce července.

Základna v Náměšti má první dva moderní vrtulníky z USA, další čtyři získá do půlky září. Nahradí ruské stroje

Základna v Náměšti nad Oslavou dnes převzala první dva americké vrtulníky, do poloviny září dostane z USA další čtyři nové stroje. Mohutný nákladní letoun dnes dopravil na náměšťskou základnu dva bitevní vrtulníky AH-1Z Viper. Následně budou...

Celkem Česko pořizuje osm víceúčelových strojů UH-1Y Venom a čtyři bitevníky AH-1Z Viper, vyrábí je firma Bell. Ve výzbroji nahradí ruské Mi-24V/35. Kromě 12 nových vrtulníků armáda z USA získá zdarma i osm modernizovaných strojů jako ocenění za pomoc Ukrajině. Česká armáda tak bude mít 20 amerických strojů, deset typu Venom a stejný počet typu Viper.

Všechny vrtulníky Viper a Venom by do ČR měly dorazit do konce příštího roku, řekla na tiskové konferenci Černochová po slavnostním uvedení jednoho z vrtulníků do provozu.

Podle Černochové jde nejen o technologický pokrok, ale zejména o bezpečnost a obranyschopnost ČR. „Ta do budoucna nemůže být materiálně závislá na rizikových zdrojích z Východu," uvedla ministryně Jana Černochová. Klíčové je podle ní to, aby vojáci drželi krok se spojeneckými armádami v Severoatlantické alianci (NATO). Za důležité má také to, že státní podnik LOM Praha bude schopný servisu a oprav vrtulníků.

„Jak ukazuje nejenom současný konflikt na Ukrajině, soběstačnost v oblasti oprav armádní techniky je pro každý stát životně důležitá a bez ní se neobejdeme," poznamenala Černochová. Poděkovala všem, kdo se na pořízení vrtulníků podíleli, včetně exministra obrany Lubomíra Metnara (za ANO).

Příběh ruských vrtulníků nekončí

Ruské vrtulníky Mi-24V/35 podle ministryně odvedly skvělou službu, přestože sloužily déle, než se očekávalo. „I když se s nimi dnes symbolicky rozloučíme, jejich příběh určitě nekončí. Všichni asi tušíme, že právě dnes mohou ještě najít uplatnění tam, kde je nyní potřeba jakékoli techniky k obraně. Právě tam směřuje už řadu měsíců naše pomoc a bude směřovat i nadále," dodala. Na briefingu dodala, že vrtulníky byly kvalitní a plnily dlouhou dobu úkoly ve prospěch armády i v zahraničních operacích.

„Nevyřazujeme všechny (stroje) Mi, v tuto chvíli vyřazujeme Mi-24. Ale řada Mi má stejné komponenty, takže i vzhledem k tomu, že ruské náhradní díly jsou na sankčních seznamech, potřebujeme i některé komponenty, abychom udržovali letuschopné vrtulníky, které ještě armáda bude mít k užívání. Ale nejedná se o bitevníky," dodala Černochová.

Náčelník generálního štábu Karel Řehka uvedl, že NATO, západní společenství i Česko reaguje na stále agresivnější a méně předvídatelné chování Ruska. Armáda podle něj musí klást důraz na bojeschopnost a vysokou míru připravenosti. Česko se podle Řehky potřebuje daleko rychleji než dříve zbavovat závislosti na technice sovětské provenience.

Nákup 12 vrtulníků v celkové ceně 14,6 miliardy korun bez DPH (zhruba 17,6 miliardy s DPH) schválilo ministerstvo obrany v listopadu 2019. Dohodu podepsal Metnar.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Armáda ČR

Štítky ČR, USA, Ukrajina, Rusko, armáda, letectví, Náměšť nad Oslavou, 3.VERZE, FOTO, AUDIO

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Základna v Náměšti dostala dvě americké helikoptéry. Staré sovětské stroje možná pomohou na Ukrajině, naznačila Černochová | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.