Počasí dnes19 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Základna v Náměšti má první dva moderní vrtulníky z USA, další čtyři získá do půlky září. Nahradí ruské stroje

Základna v Náměšti nad Oslavou dnes převzala první dva americké vrtulníky, do poloviny září dostane z USA další čtyři nové stroje. Mohutný nákladní letoun dnes dopravil na náměšťskou základnu dva bitevní vrtulníky AH-1Z Viper. Následně budou dodány další dva vipery a první dva víceúčelové stroje UH-1Y Venom. Vyplývá to z dnešní tiskové zprávy ministerstva obrany.

„Dodání prvních amerických vrtulníků je významný moment pro modernizaci armády, vrtulníkové letectvo se tím posouvá do 21. století. Zbavujeme se tak závislosti na ruské technice a přecházíme na moderní západní platformu dodanou významným spojencem," uvedla ministryně obrany Jana Černochová (ODS).

Česká republika z USA kupuje vrtulníky systému H-1. Celkem pořizuje osm víceúčelových strojů UH-1Y Venom a čtyři bitevníky AH-1Z Viper. Ve výzbroji nahradí ruské Mi-24V/35.

Z výcviku v USA se vrátili palubní technici z Náměště nad Oslavou, z nových vrtulníků budou umět i střílet

Na základnu v Náměšti nad Oslavou na Třebíčsku se ze Spojených států vrátili palubní technici. Přeškolovali se na nové vrtulníky systému H-1, které bude mít ještě letos k dispozici česká armáda. Výcvik absolvovali na základně americké námořní...

Kromě dvanácti nových vrtulníků armáda ze Spojených států amerických získá i osm starších strojů. Tyto vrtulníky čeká modernizace. Česko ji zaplatí z peněz, jež od USA dostane jako kompenzaci za techniku poskytnutou Ukrajině, kterou vojensky napadlo Rusko. Česká armáda pak bude mít celkem deset strojů Venom a stejný počet typu Viper.

„Systém H-1 zásadně zvýší palebné schopnosti vrtulníkového letectva české armády, a to především s přesně naváděnou municí, kterou mohou používat oba vrtulníky systému," uvedl náčelník generálního štábu Karel Řehka.

Bitevníky Viper i víceúčelové stroje Venom podle zprávy ministerstva vynikají i systémem vlastní ochrany, utajenou komunikací či schopností přežití na bojišti. V porovnání s ruskými Mi-24 je také podstatně jednodušší jejich údržba.

Podle velitele vzdušných sil Petra Čepelky představují nové vrtulníky ucelený systém. „Vipery zajišťují ofenzivní leteckou podporu. Venomy samostatně nebo ve spolupráci s vipery zabezpečují blízkou palebnou podporu a logistiku," uvedl.

Transportní letoun C-17 Globemaster americké armády dosedl na přistávací plochu náměšťské základny dnes okolo poledne. Do ČR podle zprávy zároveň dorazila početná skupina amerických specialistů, kteří s českými kolegy v následujících dvou týdnech vrtulníky zkompletují, zprovozní a takzvaně zalétnou. Společně pak také na strojích provedou certifikaci. V srpnu přiletí z USA mobilní výcvikový tým (MTT – Mobile Training Team), který začne od 1. září cvičit letecký personál 22. základny vrtulníkového letectva.

Zařízení pro simulátor k přeškolení personálu na nové vrtulníky Viper převzala náměšťská základna 12. března. Provoz simulačního centra bude mít na starosti státní podnik LOM Praha. Skupina pilotů a palubních techniků ze základny v Náměšti se už na nové typy vrtulníků UH-1Y Venom a AH-1Z Viper přeškolovala na americké základně námořní pěchoty Pendleton.

Oficiální představení nových vrtulníků se v Náměšti nad Oslavou uskuteční 17. srpna.

Hodnocení článku je 32 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Ministerstvo obrany

Štítky ČR, USA, armáda, letectví, Náměšť nad Oslavou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Základna v Náměšti má první dva moderní vrtulníky z USA, další čtyři získá do půlky září. Nahradí ruské stroje | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.