Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

FOTO: Demolice jde podle plánu, za jediný týden je střecha pryč. Průběh bourání je možné sledovat díky webkamerám

Demolice Horáckého zimního stadionu je v plném proudu a zatím jde vše podle plánu. Přesně týden od jejího zahájení je stržena celá střecha a začínají se bourat kovové a zděné prvky, což bude zdlouhavější a hlučnější.

VIDEO: Naděje i nostalgie. V Jihlavě začala demolice zimního stadionu, nahradí ho moderní aréna za 1,9 miliardy korun

Na jedné straně nostalgie, že něco pěkného končí, na straně druhé naděje, co krásného na stejném místě vznikne. Taková směsice emocí byla v pátek dopoledne patrná ve Smetanových sadech, kde dnes zástupci města, kraje a zhotovitele symbolicky...

Střecha Horáckého zimního stadionu, na kterou se Jihlavané dívali bezmála 56 let, byla během jediného týdne bouracích prací kompletně zdemolována. Jak uvedla facebooková stránka Horácká aréna, podle stavbyvedoucího demolic z firmy TREPART šly práce dle plánu, i statika budovy se zatím chová tak, jak bylo předvídáno. 

„Střecha jde demolovat velmi dobře a rychle. U betonových částí to bude výrazně pomalejší a hlučnější," říkal již v průběhu minulého týdne David Beke, radní odpovědný za vedení projektu a zároveň správce zmíněné facebookové stránky.

Zbouraná střecha nyní leží na bývalé ledové ploše, kde dochází k pečlivému třídění veškerého materiálu. „Kovy, sklo, beton, cihly, vše ještě najde v nějaké formě využití,“ říká Beke. Podle jeho slov by měla být střecha kompletně rozebrána a roztříděna do konce tohoto týdne.

Demolice zimního stadionu začne 1. srpna, potrvá čtyři měsíce. Večery a víkendy bez hydraulických kladiv

Jihlava zná harmonogram demoličních prací starého zimního stadionu, který ustoupí moderní Horácké multifunkční aréně. Bourání bude spuštěno 1. srpna a má trvat do konce listopadu. Zveřejněny jsou i časy demoličních prací.

Bourací práce, které mají trvat celkem čtyři měsíce, pokračují u betonových a zděných prvků. „Bude probíhat i průraz směrem k "posilovně", kde si stavba udělá další vjezd, aby se mohli ještě do části k parku vrátit archeologové, kteří tam mají nedokončenou práci. Cílem je aby si stavba s nimi nepřekážela,“ informuje David Beke. Obvodové stěny směrem k pivovaru a zimáčku zůstanou zatím stát jako ochrana okolí před hlukem a prachem.

Hlavní dodavatel stavby arény, společnost Gemo, přišel se zajímavou možností, jak průběžně sledovat stav demolice. Na svém webu zpřístupnila záběry dvou internetových kamer nad staveništěm. Jedna je na budově pivovaru a druhá na střeše Vysoké školy polytechnické. Obraz přenášený kamerami na internet je dostupný na tomto odkazu.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Magistrát města Jihlava

Štítky demolice, Horácký zimní stadion, stavba, Horácká multifunkční aréna, střecha, Jihlava, webkamera

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Demolice jde podle plánu, za jediný týden je střecha pryč. Průběh bourání je možné sledovat díky webkamerám | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.