Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

V Třebíči dnes začne 19. roční festivalu židovské kultury Šamajim

V Třebíči dnes začne 19. ročník festivalu židovské kultury Šamajim. V programu trvajícím do soboty připomene i letošní výročí zápisu třebíčských památek, včetně židovských, na seznam UNESCO. Symbolem 20. výročí zápisu se stane jabloň vysazená na dvoře domu v židovském městě, ve které je stálá expozice věnovaná zachránci židovských dětí Antonínu Kalinovi. Novinářům to řekla ředitelka Městského kulturního střediska Třebíč Nikola Černá.

Festival nabídne několik přednášek, koncertů nebo tanečních vystoupení souboru Yochved, který už 20 let předvádí židovské a izraelské tance. Lidé budou moci ochutnat i tradiční židovské pokrmy v Domě Seligmanna Bauera. V programu festivalu je také dokument 999 mapující první transporty žen do koncentračních táborů za druhé světové války. Hudbu k filmu tvůrci nahrávali i v Třebíči.

Mezi přednášejícími bude architekt a památkář Jaroslav Klenovský, který představí vývoj architektury moravských synagog nebo hebraista a etnograf Tobiáš Smolík, který zájemce seznámí s postavou třebíčského rabína Joachima Josefa Pollaka. Židovskou čtvrť, která je společně s židovským hřbitovem a bazilikou svatého Prokopa památkou UNESCO, provede archivářka Jitka Padrnosová. Svoji přednášku bude mít na festivalu i publicista Stanislav Motl.

Festival zakončí v sobotu v 17:00 koncert uskupení Jidiš ve třech se zpěvačkou Hanou Frejkovou, klarinetistou Milanem Potočkou a akordeonistou Slávkem Brabcem.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Šamajim

Štítky ČR, kultura, židé, festival, Třebíč

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Třebíči dnes začne 19. roční festivalu židovské kultury Šamajim | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.