Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

VIDEO: Probíjení elektřinou, kopance, nadávky. Na jatkách u Havlíčkova Brodu trápili dobytek, jednatel firmy vyvodí důsledky

, aktualizováno 27. června 2023, 16:25

Spolek Zvířata nejíme ve spolupráci s Animal Save Movement ČR v úterý dopoledne přišel se záběry z jatek Český Dvůr na Vysočině. A není to příjemná podívaná. Zaměstnanci při vykládce do zvířat kopou, probíjí je elektrickou tyčí, nadávají jim. Jednatel firmy Miroslav Kyncl uznává, že toto chování není v pořádku, a plánuje vyvodit personální důsledky. Popisované zacházení se zvířaty teď prověřuje Státní veterinární správa.

Podle vyjádření spolku záběry vznikaly anonymně, a to během několika měsíců v minulém a letošním roce. „Při vykládání z transportních vozů zvířata ze strany zaměstnanců jatek zažívají nadávky, kopání, bití a drastické odvlečení nemohoucích jedinců do budovy jatek. Jatky se zároveň pyšní produkty označenými jako prémiové, stejně tak, že chovatelé dbají na kvalitu a welfare zvířat,“ říká za spolek Lukáš Vincour.

VIDEO: U jatek v Kostelci dnes stáli aktivisté. Lidé nechtějí změnit své myšlení, říká mladá veganka

Silnici u Kosteleckých uzenin v blízkosti jatek dnes od rána několik hodin střežili aktivisté. První byli na místě už od 6. hodiny. Pětadvacet lidí projíždějícím řidičům ukazovalo bannery s nejrůznějšími nápisy a fotkami zvířat. Součástí těchto...

Welfare obecně značí stav fyzického a psychického zdraví zvířete, které nestrádá a žije v souladu s přirozeným prostředím. Takové chování na sestříhaném, zhruba pětiminutovém videu vidět není. Vykládku dobytka doprovázejí hrubé urážky, od slov pak není daleko činům. Tahání nemouhoucího telete za uši, probíjení elektrickou tyčí nebo kopání a mlácení bezbranných zvířat.   

„Nejsem z toho nadšený, rozhodně to není v pořádku,“ zodpověděl redakční dotaz Miroslav Kyncl, jednatel společnosti Český Dvůr, který sídlí v blízkosti Havlíčkova Brodu. „Přestože jsou zaměstnanci každý rok školeni na welfare, může se stát, že někdo se chová líp, někdo hůř, jsme lidi. Ale samozřejmě z toho vyvodím důsledky,“ prozradil.

Kyncl má za to, že se jedná spíše o selhání jednotlivce než o systémovou chybu. „Zítra budeme dělat školení zaměstnanců, s některými bude vedeno řízení, někteří nás pravděpodobně opustí,“ nastiňuje dopady zveřejněných záběrů. „Například ležící krávu musí zaměstnanci usmrtit v autě, stáhnout na vykrvovací žlab, tam ji vykrvit a pak teprve na porážku,“ popisuje správný postup jednatel firmy.

Připomíná, že na jatka míří i slabé a nemocné kusy. „Jsme pod stálým veterinárním dozorem. veterinář hodnotí, které maso je vhodné pro lidskou spotřebu a které třeba jako krmivo do konzerv pro psy a kočky,“ dodává Kyncl.

Tajné záběry, které dnes spolek zveřejnil na svém facebookovém profilu, přiměly řadu lidí k diskuzi. „Tohle je šílená mysl zvrácených lidí. A oni nazývají vegany fanatiky? Co je potom člověk, který si užívá všechnu tu bolest a strach zvířat? Doufám, že jsou na ně jejich rodiny pyšné, a že po shlédnutí tohoto příspěvku budou chodit kanálama. Proklínám tyhle lidi," nebere si servítky Marcela Šmídková. Všechny steaky trpěly stejně. To jen pro ty, co si omlouvaji maso z biofarem..." přidala se mezi diskutující Gabriela Kleinová. 

Trestní oznámení 

Popisované zacházení se zvířaty teď prověřuje Státní veterinární správa (SVS). Zvažuje podání trestního oznámení pro podezření na týrání zvířat. „Zveřejněné video zachycuje naprosto nepřípustné a neetické jednání obsluhy jatek v Českém Dvoře. Kromě prošetření stávajícího případu provede SVS mimořádnou kontrolu všech jatek v celé ČR zaměřenou na dodržování welfare zvířat," uvedl ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád. Předpokládá ale, že jde o individuální pochybení, nikoli o systémový problém.

SVS interně prověří práci inspektorů provádějících dozor na uvedených jatkách. „Prověřeni budou také chovatelé, kteří dodali zvířata figurující na uvedených záběrech a také jejich přepravci. Podobný případ týrání zvířat na jatkách se objevil ve Všeticích ve Středočeském kraji v roce 2019. Pochybení bylo tehdy prokázáno nejen obsluze jatek, ale také přepravcům zvířat na jatka," připomněl mluvčí SVS Petr Vorlíček. 

„Na jatka již dorazila kontrola." 

Na záběry z jatek na Vysočině reagoval na svém Twitteru také budoucí ministr zemědělství Marek Výborný. „Pro mě je to naprosto neakceptovatelné. Ač zatím nenesu odpovědnost, jsem v kontaktu s ředitelem Státní veterinární správy. Na jatka již dorazila kontrola, řešíme jak provozovatele, tak pracovníky SVS. Nevylučuji ani podání trestního oznámení," vyjádřil se Marek Výborný. 

Kamerový systém na jatkách 

Jak dále Vincour nastínil, aktivisté ze spolku chtějí zavést kamerový systém na všech jatkách v ČR. „Požadujeme, aby byl celý tento proces živě vysílán na webových stránkách jednotlivých jatek tak, aby se na něj kdokoliv mohl kdykoliv podívat.“ V této souvislosti byla sepsaná petice, tu podle Vincoura podepsalo již 30 tisíc lidí.

Pokrýt provoz jatek kamerami by podle jednatele Českého Dvora technicky šlo. „Když nám to někdo nakáže, tak to uděláme, naše náklady s tím spojené moc nikoho nezajímají. Takže nezáleží toli na mně, já si o tom myslím svoje, my jsme řízení krajskou veterinární správou,“ uzavírá Miroslav Kyncl.  

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zvířata nejíme a Animal Save Movement ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Probíjení elektřinou, kopance, nadávky. Na jatkách u Havlíčkova Brodu trápili dobytek, jednatel firmy vyvodí důsledky | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.