Počasí dnes21 °C, zítra20 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

ANKETA: Zastupitelé schválili názvy nových ulic v Jihlavě. Jak se vám líbí?

V krajském městě Vysočiny vzniknou nové ulice. Nacházet se budou v lokalitě Buková v Horním Kosově. Zastupitelé na svém včerejším zasedání schválili názvy Lucemburská, Braniborská a Chebská. Řeč byla i o nové ulici Na Nivách.

„Jejich pojmenování vychází z okolních ulic, které nesou názvy podle partnerských měst Jihlavy – Užhorodská, Purmerendská; podle zemí Koruny české – Česká, Moravská, Slezská, Lužická a podle historických území spojených s českým státem – Žitavská, Kladská, Slovenská a Podkarpatská," vysvětluje Radovan Daněk, muvčí jihlavské radnice.

Líbí se vám názvy nových ulic - Lucemburská, Braniborská, Chebská a Na Nivách?

Celkem hlasovalo597 čtenářů

Dalším tématem v souvislosti s bydlením, které zastupitelé probírali, bylo prodloužení ulic Lužická, Purmerendská a Užhorodská. Důvodem prodloužení těchto ulic je plánovaná výstavba přiblizně 60 rodinných domů. Ty se budou nacházet ve zmiňované lokalitě Buková.

Podle údajů na webu města je v Jihlavě aktuálně 295 ulic. Jejich kompletní seznam je k nahlédnutí ZDE. 

Na Nivách 

V Jihlavě přibude ještě další nová ulice, a to na Pančavě v blízkosti jihlavského dopravního podniku. Tam se aktuálně staví 21 nových rodinných domů. „V rámci výstavby vznikne nová ulice, která bude mít tvar široce rozevřeného písmene Y a bude se jmenovat Na Nivách. Název vychází z okolní krajiny. V blízkosti nové zástavby protéká údolím řeka Jihlávka, která je lemována loukami. Řeka před ústím do nádrže Stará plovárna vytváří v louce menší meandr," popsal mluvčí Daněk. 

Pracovní skupina pro pojmenování ulic 

O zamýšlené výstavbě vždy informuje jihlavský odbor rozvoje města (ORM) stavební úřad. Jak již dříve zjistila redakce Drbny, návrhy názvů nových ulic a ostatních veřejných prostranství, změnu stávajícího pojmenování, případně prodloužení stávajících ulic, například z důvodu další výstavby, zajišťuje ORM ve spolupráci s Pracovní skupinou pro pojmenování ulic a veřejných prostranství statutárního města Jihlavy. 

Na uliční tabulce v jihlavské ulici Bří Čapků je řadu let chyba. Co nejdříve ji nahradíme, slibuje radnice

V krajském městě Vysočiny najdeme téměř tři stovky různě pojmenovaných ulic. Jednou z nich je i ulice Bří Čapků nebo také Bratří Čapků v Jihlavě. Takzvaná uliční tabulka, která má standardně červenou barvu a nese na plotech či třeba zdech domů...

„ORM předloží této pracovní skupině návrhy pojmenování ulic, které zajistí například ve spolupráci se zaměstnanci Státního okresního archivu či Muzea Vysočiny, z návrhů občanů nebo předloží tematicky spřízněné návrhy pojmenování v případě pokračující výstavby. Třeba v Horním Kosově jsou ulice pojmenované po stromech či ročních obdobích," vysvětlil mluvčí Jihlavy. Zmíněná pracovní skupina vybere z předložených návrhů vhodné pojmenování a doporučí ho ke schválení zastupitelstvu.

Hodnocení článku je 64 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Jihlava | Zdroj Město Jihlava

Štítky ulice, název, návrh, schválení, zastupitelstvo, výstavba, bydlení, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Milada Hodbodova

Dobrý den.Za dopravním podnikem,kde se nyní staví domy,se jinak neřeklo,než na ,,Baronce”.Byly to pozemky nějaké bývalé paní baronky.Když šly děti do školy nad Plovárnou,tak přes Baronku,když se lyžovalo a sáňkovalo,tak také na Baronce.Jinak se tam tomu nikdy neřeklo.Nevím,proč, se všude dává název na Nivě.Tato ulice je snad v každém větším městě v okolí.Proč se někdo nezeptá starších obyvatelů,co je spojuje s touto lokalitou,jakou dobu tam bydleli atd.Bylo by pěkné,kdyby tam zářil název ulice,,Na Baronce”,mnohým z nás,by se vybavil krásný kus života,který jsme zde trávili.Stačí už jen to,že se ztrácí kus přírody,která ustupuje kráse,,betonu”.Děkuji.Milada Hodboďová

Pondělí, 26. června 2023, 10:35Odpovědět

ANKETA: Zastupitelé schválili názvy nových ulic v Jihlavě. Jak se vám líbí? | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.